Australialainen joulu

Miltä joulu näyttää Australiassa? Joulu on yhtä tärkeä juhla täällä Australiassakin, mutta keskikesän kuumuus toki muuttaa joulun tunnelmaa. Siinä missä meille suomalaisille joulu on kynttilöitä, lämpimiä ruokia, lunta ja pimeyttä, australialainen joulu on auringon paahdetta, grillausta ja rantaelämää.

Stereotypia katkarapujen grillaamisesta varvassandaaleissa bisse kädessä takapihalla pitää siis paikkansa, vaikka kukaan ei juokaan Fostersia. Jouluperinteet ja australialaiset jouluruoat vaihtelevat paljon perheestä toiseen, mutta yhteistä kaikille on se, että joulua vietetään kesäkuuman innoittamana ulkosalla ja usein isolla kokoonpanolla. Australialaista joulua kuvaa tasapainon etsiminen perinteisen englantilaisen joulunvieton ja kesähelteiden välille.

Täytyy muistaa, että ainakin joka kolmannella australialaisella on juuret jossain muualla maailmassa, joten perinteet vaihtelevat valtavastikin perheestä toiseen. Tyypillisesti kuitenkin ollaan ulkona, ja esimerkiksi takapihalla pelaillaan krikettiä tai aussifutista.

Joulupäivänä monilla alkaa kesäloma, eikä ole harvinaista lähteä jouluksi vaikkapa telttailemaan tai rannalle. Jouluna kylässä voi olla koko suku, ja naapurit ja kaveritkin saattavat piipahtaa paikalla.

IMG_0340 (750x500)

Pikkujouluja vietetään siinä missä Suomessakin, tosin ennemmin kylmän sangrian äärellä kuin glögin. Koristeluissa välkettä ja kimallusta riittää, vaikkei ihan samalla tavalla kuin Jenkeissä. Paikoittain joulua yritetään edelleen epätoivoisesti väkisin mahduttaa pohjoisen pallonpuoliskon muottiin tekolumella, feikkikuusilla ja tökeröillä muovilumiukoilla. Upeita jouluvaloja näkee pitkin kaupunkia jo marraskuussa.

Kaduilla näkee jouluparaateja, joiden loppuhuipennuksena joulupukki ei suinkaan saavu reellä eikä edes kenguruiden vetämällä surffilaudalla, vaan paloautolla! Palokunnat usein järjestävät tämän lapsia varten, ja siihen liittyy silloin tällöin hyväntekeväisyyttä. Vaikka luulisi, että paloautoille olisi tähän aikaan vuodesta parempaakin käyttöä, onhan Australia metsäpalojen maa.

IMG_1790 (750x422)

Kuusi, joko muovinen tai sitten australialainen tai eurooppalainen puu, kököttää olohuoneessa valmiiksi koristeltuna jo heti joulukuun alussa.

DSC_0508 (520x750)

Joulupäivä on joulun pääpäivä

Brittien tapaan Aussilassa joulun pääpäivä on joulupäivä. Jouluaattona ei usein ole sen kummempaa ohjelmaa, onhan se useimmille vielä työpäivä. Uskonnolliset perheet, joita on harvassa, saattavat käydä kirkossa keskiyöllä. Useimmissa perheissä telkku on jouluaattona päällä, kun sieltä tulee suorana lähetyksenä Carols By Candlelight ulkoilmakonsertti.

Australialaiset ovat usein huvittuneina kuunnelleet, kun olen kertonut, että meilläpäin usein palkataan sanomalehdessä mainostava pukki vierailemaan huijaamaan lapsia. Ja aina pukki ei ole välttämättä ihan ajokunnossa.

Australiassa pukki käy salaa yöllä, jos ei ole matkalla kuollut lämpöhalvaukseen nutussaan. Pukki tulee savupiipusta alas ja syö pöydälle jätetyt piparit. Tyypillisesti australialaisissa taloissa ei kuitenkaan ole savupiippua, joten jää mysteeriksi, kuinka pukki silloin pääsee lahjat jakamaan…

Lahjat avataan joulupäivän aamuna. Villasukkien ja pyjamahousujen sijaan tyypillisiä lahjoja ovat esimerkiksi rantapyyhkeet ja -lelut.

IMG_1775 (750x422)

IMG_1716 (556x750)

Australialaiset jouluruoat – Grilliruokaa ja pavlovaa

Australialaiset jouluruoat vaihtelevat perheestä toiseen. Italialaisissa perheissä saatetaan syödä joulunakin lasagnea. Se perinteisin australialainen joulun pääateria on kuitenkin englantilainen joululounas täytettyine kalkkunoineen kaikkineen. Paistit, uunivihannekset, jouluvanukas ja muu talvinen murkina ei kuitenkaan oikein toimi samalla tavalla kesäkuumalla.

Siksi, onneksi, nykyään täytetty kalkkuna korvataan usein vuodenaikaan paremmin soveltuvilla herkuilla, kuten meren elävillä, ostereilla ja kalaruoilla, antipastolautasilla, salaateilla, grillaamalla takapihalla ja miksei myös aasialaisilla mauilla. Uunin sijaan possu pyörii usein isossa vartaassa. Jälkiruoaksi lämpimän jouluvanukkaan sijaan usein väsätään tuoreilla hedelmillä tai marjoilla kruunattu kesäinen pavlova.

Ennen ateriaa poksautetaan paukkukarkit, joiden sisältä paljastuu paperinen kruunu, jokin pieni ”lahja” kuten minikokoinen teippirulla tai ruuvimeisseli sekä jouluarvoitus tai -vitsi, eli varsinainen turhakkeiden turhake. Sitten istumme kaikki yhdessä paperikruunut päässä ja vaihdamme huonoja vitsejä. ”What does Santa suffer from if he gets stuck in a chimney? – Claustrophobia!”

DSC_0514 (750x499)

IMGP4052 (750x527)

Tapaninpäivänä tansseihin lähtemisen sijaan australialaiset hengailevat rantsussa frendien kanssa tai lähtevät shoppailemaan alennusmyynteihin. Paikalliseen Stockmanniin eli Myeriin on satojen metrien jono ennen kuin ovet aukeavat. Meininki on hurjempaa kuin Hulluilla Päivillä, kun sata tuhatta ihmistä tappelee sukkaparista, joka on dollarin halvempi kuin yleensä.

Miten me vietämme joulua? Aattona pyrimme yleensä suomalaisten ystävien kanssa juhlistamaan joulua jollakin tapaa. Usein olemme kokkailleet suomalaisia jouluruokia, mutta kesähelteessä se tuntuu väkinäiseltä, eikä saa kuin pahalle tuulelle ja kaipaamaan entistä enemmän suomalaista talvista joulua. Siksi nykyään valitsen mieluummin kesäisen menun, miksei vaikka piknikillä rannalla.

Joulupäivää vietämme Rohanin perheen kanssa sekä perinteiseen englantilaiseen tyyliin että italialaiseen lasagnella ja takapihalla grillaamalla.

IMG_1719 (542x750)

Pimeässä Suomessa kynttilänvalossa useimmat joulunsa viettäneelle aito joulun tunnelma on hakusessa, kun ulkona on lähemmäs 40 astetta. Olo on aina epätodellinen, kun keskikesän helteillä ympärillä soivat tutut joululaulut, ja on helppo tuntea olevansa väärässä paikassa.

En yleensä pahemmin pimeää isänmaatani kaihoa, mutta joulunaika on poikkeus. Haluan tehdä lumienkeleitä ja lumilyhtyjä, sytyttää kynttilöitä, koristella oikean suomalaisen kuusen, leipoa piparkakkutalon, käydä joulusaunassa, hengailla perheen kanssa ja syödä suomalaisia jouluherkkuja. Oli se sitten valkoinen tai ei, Suomi voittaa joulun!

Christmas2 (750x500)

Koti-ikävä unohtuu keskittymällä siihen mistä joulussa on kyse eli rauhoittumiseen ja ajanviettoon läheisten kanssa. Silti, nauttikaa Suomen joulusta, sytyttäkää kynttilöitä, viettäkää aikaa perheen kanssa, ulkoilkaa ja syökää suomalaisia jouluherkkuja minunkin puolestani!


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.

2017-12-25T12:06:42+02:00joulukuu 23, 2017|Australia|

15 Comments

 1. Janni / Lentopelko joulukuu 25, 2017 10:04 am - Vastaa

  Kiva lukea näistä muiden maiden jouluperinteistä! Kuulostaa niin erilaiselta verrattuna Suomeen. Voin kuvitella, että muovilumiukot ja tekolumi ei tosiaan näytä hyvältä, onneksi tänä vuonna Suomessa saatiin ihan oikeaa lunta!

 2. Teija / Lähdetään Taas joulukuu 25, 2017 10:44 am - Vastaa

  Me ollaan pitkästä aikaa joulu Suomessa, tosin lunta ei juurikaan saatu ainakaan täällä rannikolla. Huomenna siirrytään Keski-Suomeen. Toivottavasti siellä olisi valkoisempaa.

  Tuo paloautojuttu oli minulle täysin uutta vielä muutama vuosi sitten, kunnes Jenkeissä joupukki kierteli paloautolla. Tosin en tiennyt, että myös Australiassa on sama perinne.

 3. Jaakko / Lomalla Viimeinkin joulukuu 26, 2017 10:47 am - Vastaa

  Hauskaa joulufiilistelyä! Varmasti monimuotoista joulun viettoa Ausseissa, mutta itsekin pidemmän päällä jäisin kaipaamaan Suomen valkeaa joulua ?

 4. Emma joulukuu 26, 2017 8:56 pm - Vastaa

  Voin kyllä helposti kuvitella, että ulkosuomalainen kaipaa valkeaa joulua – tai ainakin viileää vaikka joulut täällä meillä monesti nykyään mustia ovatkin! Kivoja perinteitä silti nuo grillailut ja pelailutkin!

 5. Suunnaton joulukuu 27, 2017 1:41 am - Vastaa

  Juuri jokin aika sitten mietin, millainen joulu mahtaa olla toisella puolella maapalloa, jossa tähän aikaan vuodesta on kesä. Oli mielenkiintoista lukea tätä juttua! Voin hyvin ymmärtää sen, ettei kesäisenä jouluna halua yrittää väkipakolla tuoda suomalaista talven tunnelmaa helteiden keskelle. On varmasti helpompi luoda kesään sopivat jouluperinteet. Tsemppiä jouluisen koti-ikävän selättämiseen!

 6. Olipa kiinnostavaa lukea vielä erilaisemmasta joulusta kuin italialaisesta! Voisin kuvitella, että takapihalla bikineissä grillaamiseen kestäisi vielä kauemmin totutella kuin näihin auringonpaisteisiin jouluihin Etelä-Euroopassa. Hyvää kesää sinne maapallon toiselle puolen!

 7. Martina joulukuu 27, 2017 6:12 pm - Vastaa

  Olipa hauska lukea australialaisesta joulusta. Vaikka yhtäläisyyksiä suomalaiseen jouluun löytyykin, uskon että on vaikea löytää tuttua suomalaista joulufiilistä täysin erilaisessa säässä kuin mihin Suomessa ollaan jouluna totuttu. Joulu keskellä kesähelteitä. Hassu ajatus, mutta toisaalta olisi hauska päästä kokemaan sekin jonakin vuonna. Ehkä sitten osaisi arvostaa taas eri tavalla tuttua suomalaista joulua eikä tulisi valitettua niin paljon pimeästä ja kylmästä. 🙂

 8. Terhi joulukuu 27, 2017 10:52 pm - Vastaa

  Maassa maan tavalla, kyllä lapset meillä yllättyisivät jos pukki suksien ja kelkkojen sijasta toisikin rantaleluja. Talvi on tosin alkanut aika vetisissä merkeissä, pari päivää on ollut lunta täällä länsirannikolla.

 9. Karoliina / From Karoliina -blogi joulukuu 28, 2017 10:00 am - Vastaa

  Vallan jouluisaahan siellä on, ihan ilman lunta ja kylmyyttäkin – passaisi mulle mitä mainioimmin 😉 Mieluusti nauttisin joulukuplivaa rannalla istuskellen… Tosin on myönnettävä, kun nyt taas kaksi joulua ollut maailmalla, on se aika haikea fiilis juurikin siinä aattoaamuna, kun tietää muiden siellä riisipuuroa keittelevän ja aattopäivän touhuihin valmistautuvan. Ensi jouluna yritän minäkin kyllä kotona joulun viettää!

 10. Travelloverin Annika joulukuu 28, 2017 9:47 pm - Vastaa

  Tämä oli kiinnostavaa! Enpä oikeastaan ajatellutkaan, että länsimainen joulu voisi olla jossain näin erilainen, mutta pakkohan ilmaston on vaikuttaa. Amerikkalainen överijoulu voisi minusta pysyä siellä, mistä on saanut alkunsa. Muovinen lumiukko Autraliassa on kyllä sen verran irvokas. Kertomastasi päätellen joulu Ausseissa on vähän kuin suomalainen juhannus. Lomakin alkaa siitä. Erona tietenkin suomalainen mentaliteetti, että kutsumatta nyt ainakaan ei mihinkään kylään ängetä. 🙂

 11. Kohteena maailma / Rami joulukuu 29, 2017 9:22 am - Vastaa

  Mukava tietoisku aussien jouluperinteistä. Itsestä joulun tekee lumi ja valitettavasti Etelä-Suomessa se on nykyään harvinaista 🙁 Olenkin harkinnut vakavasti jouluksi Lappiin menemistä. Mulle olisi henkisesti vaikeaa viettää joulua rannalla, mutta voisin hyvin lähteä ”aurinkolomalle” jouluksi ja oll viettämättä sitä. Tietty teillä ulkomailla asuvilla tilanne on vähän toinen ja joulun olosuhteet on mitkä kulloinkin on.

 12. Tuo on kyllä hauska, että lähes kaikkialla joulupäivä on se pääpäivä. Tuleeko mieleen yhtään muuta maata äkkiseltään, jossa jouluaatto on pääpäivä?

  Joulu on itselle sellainen juhla vuodesta, jota myös varmasti ikävöisin muualla. Oon ollut kaksi joulua puoliksi pakosta olosuhteiden takia muualla ja oli kauhea ikävä Suomen jouluun. Toisaalta, ei se yhtään hullumpaa ollut pötköttää palmun alaa – joulufiilis tosin oli kaukana.

 13. Antti joulukuu 30, 2017 3:55 am - Vastaa

  Mekin päästiin kokemaan tänä vuonna Australialainen joulu. Ensimmäistä kertaa vietettiin joulu kaukana kotoa, ja täytyy sanoa, että oli lähes mahdoton saada joulutunnelmaa oman pään sisälle. Mutta joulupöydän herkut, etenkin Pavlova oli tervetullutta vaihtelua perinteinteiseen suomalaiseen jouluruokaan. Australialainen joulu tuntui erittäin rennolta, ilman turhaa hössötystä ja kaaosta.

 14. Anna-Katri / Adalmina's Adventures joulukuu 30, 2017 12:14 pm - Vastaa

  Kiinnostava juttu, ja en kyllä panisi pahitteeksi viettää joulua joku vuosi Ausseissa hellesäässä. 🙂 Mutta ymmärrän kyllä että vuosia siellä asuessa alkaa ihan erilailla kaipaamaan Suomen lumisia maisemia ja sitä perinteistä joulua. Ihania vuoden vikoja päiviä teille ja seikkailurikasta vuotta 2018! <3

 15. Sannahof // Unelmamaja joulukuu 30, 2017 5:28 pm - Vastaa

  Kuulostaa hyvinkin tutulta joulunvietolta. Olin 2010 joulun Ausseissa sukulaisten kanssa ja grillailtiin superhyviä safkoja sekä hengattiin biitsillä. Jouluaterian jälkeen pelattiin muutama aika intensiivinen erä mölkkyä 😀

Jätä kommentti