Australialainen joulu

Miltä joulu näyttää Australiassa? Joulu on yhtä tärkeä juhla täällä Australiassakin, mutta keskikesän kuumuus toki muuttaa joulun tunnelmaa. Siinä missä meille suomalaisille joulu on kynttilöitä, lämpimiä ruokia, lunta ja pimeyttä, australialainen joulu on auringon paahdetta, grillausta ja rantaelämää.

Stereotypia katkarapujen grillaamisesta varvassandaaleissa bisse kädessä takapihalla pitää siis paikkansa, vaikka kukaan ei juokaan Fostersia. Jouluperinteet ja australialaiset jouluruoat vaihtelevat paljon perheestä toiseen, mutta yhteistä kaikille on se, että joulua vietetään kesäkuuman innoittamana ulkosalla ja usein isolla kokoonpanolla. Australialaista joulua kuvaa tasapainon etsiminen perinteisen englantilaisen joulunvieton ja kesähelteiden välille.

Täytyy muistaa, että ainakin joka kolmannella australialaisella on juuret jossain muualla maailmassa, joten perinteet vaihtelevat valtavastikin perheestä toiseen. Tyypillisesti kuitenkin ollaan ulkona, ja esimerkiksi takapihalla pelaillaan krikettiä tai aussifutista.

Joulupäivänä monilla alkaa kesäloma, eikä ole harvinaista lähteä jouluksi vaikkapa telttailemaan tai rannalle. Jouluna kylässä voi olla koko suku, ja naapurit ja kaveritkin saattavat piipahtaa paikalla.

IMG_0340 (750x500)

Pikkujouluja vietetään siinä missä Suomessakin, tosin ennemmin kylmän sangrian äärellä kuin glögin. Koristeluissa välkettä ja kimallusta riittää, vaikkei ihan samalla tavalla kuin Jenkeissä. Paikoittain joulua yritetään edelleen epätoivoisesti väkisin mahduttaa pohjoisen pallonpuoliskon muottiin tekolumella, feikkikuusilla ja tökeröillä muovilumiukoilla. Upeita jouluvaloja näkee pitkin kaupunkia jo marraskuussa.

Kaduilla näkee jouluparaateja, joiden loppuhuipennuksena joulupukki ei suinkaan saavu reellä eikä edes kenguruiden vetämällä surffilaudalla, vaan paloautolla! Palokunnat usein järjestävät tämän lapsia varten, ja siihen liittyy silloin tällöin hyväntekeväisyyttä. Vaikka luulisi, että paloautoille olisi tähän aikaan vuodesta parempaakin käyttöä, onhan Australia metsäpalojen maa.

IMG_1790 (750x422)

Kuusi, joko muovinen tai sitten australialainen tai eurooppalainen puu, kököttää olohuoneessa valmiiksi koristeltuna jo heti joulukuun alussa.

DSC_0508 (520x750)

Joulupäivä on joulun pääpäivä

Brittien tapaan Aussilassa joulun pääpäivä on joulupäivä. Jouluaattona ei usein ole sen kummempaa ohjelmaa, onhan se useimmille vielä työpäivä. Uskonnolliset perheet, joita on harvassa, saattavat käydä kirkossa keskiyöllä. Useimmissa perheissä telkku on jouluaattona päällä, kun sieltä tulee suorana lähetyksenä Carols By Candlelight ulkoilmakonsertti.

Australialaiset ovat usein huvittuneina kuunnelleet, kun olen kertonut, että meilläpäin usein palkataan sanomalehdessä mainostava pukki vierailemaan huijaamaan lapsia. Ja aina pukki ei ole välttämättä ihan ajokunnossa.

Australiassa pukki käy salaa yöllä, jos ei ole matkalla kuollut lämpöhalvaukseen nutussaan. Pukki tulee savupiipusta alas ja syö pöydälle jätetyt piparit. Tyypillisesti australialaisissa taloissa ei kuitenkaan ole savupiippua, joten jää mysteeriksi, kuinka pukki silloin pääsee lahjat jakamaan…

Lahjat avataan joulupäivän aamuna. Villasukkien ja pyjamahousujen sijaan tyypillisiä lahjoja ovat esimerkiksi rantapyyhkeet ja -lelut.

IMG_1775 (750x422)

IMG_1716 (556x750)

Australialainen jouluruoka – Grilliruokaa ja pavlovaa

Australialaiset jouluruoat vaihtelevat perheestä toiseen. Italialaisissa perheissä saatetaan syödä joulunakin lasagnea. Se perinteisin australialainen joulun pääateria on kuitenkin englantilainen joululounas täytettyine kalkkunoineen kaikkineen. Paistit, uunivihannekset, jouluvanukas ja muu talvinen murkina ei kuitenkaan oikein toimi samalla tavalla kesäkuumalla.

Siksi, onneksi, nykyään täytetty kalkkuna korvataan usein vuodenaikaan paremmin soveltuvilla herkuilla, kuten meren elävillä, ostereilla ja kalaruoilla, antipastolautasilla, salaateilla, grillaamalla takapihalla ja miksei myös aasialaisilla mauilla. Uunin sijaan possu pyörii usein takapihalla isossa vartaassa. Jälkiruoaksi lämpimän jouluvanukkaan sijaan usein väsätään tuoreilla hedelmillä tai marjoilla kruunattu kesäinen pavlova.

Ennen ateriaa poksautetaan paukkukarkit, joiden sisältä paljastuu paperinen kruunu, jokin pieni ”lahja” kuten minikokoinen teippirulla tai ruuvimeisseli sekä jouluarvoitus tai -vitsi, eli varsinainen turhakkeiden turhake. Sitten istumme kaikki yhdessä paperikruunut päässä ja vaihdamme huonoja vitsejä. “What does Santa suffer from if he gets stuck in a chimney? – Claustrophobia!”

DSC_0514 (750x499)

IMGP4052 (750x527)

Tapaninpäivänä tansseihin lähtemisen sijaan australialaiset hengailevat rantsussa frendien kanssa tai lähtevät shoppailemaan alennusmyynteihin. Paikalliseen Stockmanniin eli Myeriin on satojen metrien jono ennen kuin ovet aukeavat. Meininki on hurjempaa kuin Hulluilla Päivillä, kun sata tuhatta ihmistä tappelee sukkaparista, joka on dollarin halvempi kuin yleensä.

Miten me vietämme joulua? Aattona pyrimme yleensä suomalaisten ystävien kanssa juhlistamaan joulua jollakin tapaa. Usein olemme kokkailleet suomalaisia jouluruokia, mutta kesähelteessä se tuntuu väkinäiseltä, eikä saa kuin pahalle tuulelle ja kaipaamaan entistä enemmän suomalaista talvista joulua. Siksi nykyään valitsen mieluummin kesäisen menun, miksei vaikka piknikillä rannalla.

Joulupäivää vietämme Rohanin perheen kanssa sekä perinteiseen englantilaiseen tyyliin että italialaiseen lasagnella ja takapihalla grillaamalla.

IMG_1719 (542x750)

Pimeässä Suomessa kynttilänvalossa useimmat joulunsa viettäneelle aito joulun tunnelma on hakusessa, kun ulkona on lähemmäs 40 astetta. Olo on aina epätodellinen, kun keskikesän helteillä ympärillä soivat tutut joululaulut, ja on helppo tuntea olevansa väärässä paikassa.

En yleensä pahemmin pimeää isänmaatani kaihoa, mutta joulunaika on poikkeus. Haluan tehdä lumienkeleitä ja lumilyhtyjä, sytyttää kynttilöitä, koristella oikean suomalaisen kuusen, leipoa piparkakkutalon, käydä joulusaunassa, hengailla perheen kanssa ja syödä suomalaisia jouluherkkuja. Oli se sitten valkoinen tai ei, Suomi voittaa joulun!

Christmas2 (750x500)

Koti-ikävä unohtuu keskittymällä siihen mistä joulussa on kyse eli rauhoittumiseen ja ajanviettoon läheisten kanssa. Silti, nauttikaa Suomen joulusta, sytyttäkää kynttilöitä, viettäkää aikaa perheen kanssa, ulkoilkaa ja syökää suomalaisia jouluherkkuja minunkin puolestani!


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.