Aamu-uinti delfiinien kanssa Australiassa

Onko parempaa tapaa aloittaa päivä kuin aamupulikoinnilla delfiinien kanssa? Rockinghamin kaupungissa Länsi-Australiassa, lähellä Perthiä, pääsimme uimaan keskelle merta villien delfiinien kanssa Swim with wild dolphins -delfiiniuinnilla. Näitä delfiinejä ei ruokita tai kouluteta, vaan ne tulevat ihmisten kanssa seurustelemaan omasta vapaasta tahdostaan.

uimassa delfiinien kanssa länsi-australiassa

Lystistä saimme nimittäin pulittaa parisataa dollaria per nokka, mutta kokemus oli joka sentin arvoinen.

delfiinejä länsi-australiassa

Ensitöikseen oppaamme kiittivät meitä, että olimme valinneet delfiiniuinnin luonnossa altaan sijasta. Meille ei tulisi kyllä mieleenkään mennä katsomaan delfiinejä vankeudessa. Ethän tee eläinrääkkäyksestä viihdettä.

delfiinejä länsi-australiassa

Vedimme märkäpuvut ja snorkkelit niskaan, ja muutamalle valitulle annettiin myös shark shieldit. Nämä pitävät hait loitolla luomalla sähkömagneettisen suojakentän. Epämiellyttävä sivuvaikutuksena tulivat pienet sähköiskut.

Tiedä sitten näiden tehokkuudesta, sillä tällaisen vekottimen tiedetään päätyneen valkohain kitaan yhdessä kuuluisan shark shieldin puolestapuhujan kanssa. Oli miten oli, tässä sitä vielä ollaan!

delfiini

Ensimmäisen delfiinihavainnon myötä hyppäsimme veteen. Aluksi en nähnyt mitään, kun taas kaikki muut tuntuivat hehkuttavan nähneensä harmaita torpedoita joka puolella. Aloin turhautua. Kunnes, suoraa allani, lipui äitidelfiini ja poikanen perässään jättimäinen paholaisrausku, kuin lentävä matto. Poikanen pyöriskeli ja ui välillä ylösalaisin. Fiilis mitä mahtavin. Poikanen katsoi suoraan silmiin. Ja hymyili! Ihan varmasti.

western australia delfiinit

Seuraavaksi hyppäsimme noin kymmenen delfiinin parven sekaan. Veteen laskeuduttuamme mihin tahansa suuntaan katsoikin, delfiinejä ui joka puolella. Ihan mieletöntä! Delfiinit lipuivat ihan vierestä, ja teki mieli napata evästä kiinni ja ratsastaa auringonlaskuun.

Meillä oli kuitenkin tiukka kosketuskielto. Delfiineillä on herkkä nahka, emmekä halua levittää bakteereita tai kemikaaleja omalta iholtamme delfiineihin. Delfiiniuinti on täällä ainoa laatuaan Rockinghamissa, ja retket järjestetään tiukassa valvonnassa delfiinien hyvinvointi edellä. Iso osa retkeä oli myös osallistujien valaiseminen delfiinien ihmeellisestä maailmasta, ja opimme paljon uutta. Rockinghamin delfiiniretki onkin voittanut monta ekoturismipalkintoa.

swim with dolphins western australia

Parven liikkuessa käynnistimme veneen ja seurasimme niitä hetken. Jos näytti siltä, että delfiinit saivat tarpeekseen seurastamme, etsimme uuden uteliaan parven. Reissu huipentui paluumatkaan, kun delfiinit pistivät shown pystyyn ja surffasivat veneen muodostamilla aalloilla. Kun pääsimme satamaan, olisin voinut vannoa, ettei aikaa ollut kulunut paria tuntia enempää, kun todellisuudessa sitä oli mennyt kuusi tuntia. Yksi oppaista totesikin, että siinä on syy, miksi hän tekee tätä duunia. Kun vetää snorkkelin päähän ja painaa pään veden alle, koko muu maailma katoaa tyystin.

6933020244_3559dd41a0_b (800x369)

5 faktaa delfiineistä:

1. Tiesitkö, että ihmiset eivät ole ainoita, jotka tykkäävät nollata pään silloin tällöin? Delfiinit popsivat myrkyllisiä pallokaloja, vain sen verran, että se pistää sopivasti nupin sekaisin.

2. Delfiinit ovat huumorimiehiä ja -naisia. Huumepäissään tai ei, ne tykkäävät mm. pyörittää kiusallaan kilpikonnia, varastaa pelikaanien pyrstösulkia ja napata kalanpyrstöstä kiinni hidastaakseen niiden matkaa.

3. Delfiinien tiedetään pelastaneen ihmisiä (sekä myös muita eläimiä) ympäri maailmaa antiikin ajoista aina nykypäivään asti. Ne ovat mm. suojelleet ihmisiä hailta ja kantaneet ihmisiä kymmeniä kilometriä rantaan. Delfiinien ja mm. kalastajien yhteistyö on myös tuttua ympäri maailmaa.

‘Dolphins exhibit a friendly willingness to cooperate with other earth creatures — a rare attribute which another animal, Homo Sapiens, has not yet learned to do with any consistency.” Barbara Tufty

6932987498_745c85429e_b (800x600)

4. Tiedetään, että delfiinit kommunikoivat keskenään, mutta sen laajuudesta ei ole vielä tarkkaa tietoa. Meidän uiskennellessamme vedessä delfiinit pystyvät aistimaan mm. tunteemme, fyysisen kuntomme tai mahdolliset sairaudet kuten syövän. On väitetty, että delfiinien kanssa kommunikointi tai tekemisissä oleminen on jopa parantanut mm. masennusta, autismia ja syöpiä.

5. Delfiinien on raportoitu oppineen jopa 50 sanaa. Kuinka monta sanaa delfiinien kieltä ovat ihmiset oppineet? Jos älykkyys perustuu aivojen kokoon, delfiineillä on ihmisen jälkeen suurimmat aivot suhteessa ruumiin kokoon, apinoiden tullessa kolmantena. Oletteko nähneet sen Simpsonit -jakson, jossa delfiinit käyvät taistoon ihmisiä vastaan? Ehkä se ei olekaan niin tuulesta temmattu…

Man had always assumed that he was more intelligent than dolphins because he had achieved so much… The wheel, New York, wars and so on… While all the dolphins had ever done was muck about in the water having a good time. But conversely, the dolphins had always believed that they were far more intelligent than man…for precisely the same reason.’ Douglas Adams

delfiinejä western australiassa

En usko, että pystyn hehkuttamaan tätä tarpeeksi, mutta ehkä hienoin kokemus ikinä. Onneksi tämä ei ollut viimeinen kerta, kun törmäämme läntisessä Aussilassa delfiineihin. Eli lisää delfiinirakkautta tulossa!!