Koh Mook – Idyllistä saarielämää Trangin saarilla

Koh Mook (tai Koh Muk) on pieni ja leppoisa saari Trangin saaristossa Koh Lantan lähellä. Koh Mookilla nautimme idyllisestä saarielämästä ja rauhallisista rannoista sekä teimme jännittävän retken kuuluisaan Smaragdiluolaan (Emerald Cave).

Sisältää affiliatelinkkejä, linkit merkitty tähdellä*

Seikkailimme Etelä-Thaimaassa juuri ennen kuin korona pysäytti maailman. Yhdistimme Thaimaan Koh Lantan ja Krabin matkaan useamman Trangin saaren. Koh Mook (Koh Muk) oli näistä ensimmäinen kohteemme. Koh Mook tarkoittaa kirjaimellisesti Helmisaarta, ja kyllähän se aika helmeksi osoittautuikin.

Koh Muk kokemuksia | Charlie Beach
Charlie Beach, Koh Mook

Lautan lipuessa kohti Koh Mookia ihailin sen palmupuiden, kauniiden rantojen, vehreän viidakon ja jylhien kallioiden täplittämää rannikkoa. Kun palmupuiden koristama leveä hiekkasärkkä Sivalai Beach alkoi häämöttämään horisontissa, sydämeni meinasi haljeta innosta.

Satamasta meidät poimittiin kyytiin hauskalla pyöräkärryllä kaikkine laukkuinemme. Koh Mook on sen verran pieni, että ympäriinsä kuljetaan pääasiassa kävellen, pyöräillen tai skootterilla. Jotkut resortit tarjoavat kyytejä eri puolille saarta.

Aika hidastuu Koh Mookin saarella. Aallot lyövät laiskasti rantaan ja kalatkin tuntuvat uivan hitaammin. Kirkkaassa vedessä lilluessa ja rannalla rapujen hiekasta muovailemia taideteoksia ihaillessa voi helposti huomata tuntikausien kuluneen.

Nautin skootterilla kruisailusta ympäri saaren kapeita viidakkoteitä. Porhalsimme ohi vehreän kansallispuiston viidakon ja autenttisten thaimaalaisten pikkukylien, joissa pääsimme vilaukselta näkemään perinteistä thaimaalaista saarielämää. Ihmiset pesevät pyykkiä ja lapset leikkivät yksinkertaisten hökkelitalojen pihoilla. Kylien kiireettömään elämäntahtiin on mahdotonta olla uppoutumatta itsekin.

Koh Mook | Koh Muk

Suhteellisen syrjäisestä sijainnistaan huolimatta Koh Mook ei kuitenkaan ole mikään tuntematon saari – turistit ovat löytäneet tännekin tiensä. Saaren parista tuhannesta asukkaasta iso osa saa elantonsa turismista.

Silti Krabin Railay Beachin kaltaisia massoja ei tarvitse pelätä. Ei villejä rantabileitä, kaupustelijoita, 7/11 -kauppoja eikä turistimeren täyttämiä rantoja, vaan rauhallista, idyllistä thaimaalaista saarielämää, halpoja ravintoloita ja kirkasta vettä.

Koh Mook – Mystinen Emerald Cave eli Smaragdiluola

Koh Mookin kuuluisin nähtävyys on Emerald Cave, jyrkänteiden ympäröimä syvänturkoosi, valkohiekkaisen rannan koristama laguuni. Päästäkseen laguuniin on uitava 80 metriä sysipimeää luolaa pitkin, kunnes valoa näkyy tunnelin päässä ja edessä avautuu komea laguuni. Kohde ei siis välttämättä sovellu arimmille uimareille tai ahtaan paikan kammoisille.

Oppaamme lähti mukaan tietä näyttämään ison taskulampun kanssa, jotta me saimme keskittyä uimiseen. Jos haluat retkestä kuvia, tarvitset vedenpitävän kameran tai kassin kameralle.

Laguunin sanotaan olevan entinen merirosvojen piilopaikka, ja kieltämättä paikassa on salamyhkäistä tunnelmaa. Voin vain kuvitella, kuinka hieno salainen piilopaikka se onkin joskus ollut.

Valitettavasti enää Emerald Cave ei ole salainen, vaan päinvastoin. Venelasteittain turisteja saapuu tänne pitkin päivää myös muilta saarilta. Pahimmat laumat välttääkseen kannattaa ajoittaa vierailu aikaiseen aamuun tai iltapäivään. Me olimme paikalla aamupäivästä, ja laguuni oli kuin turistikeitto.

Pääset luolalle pitkähäntäveneellä tai järjestetyllä veneretkellä, johon usein sisältyy myös snorklausta. Saaren parhaita snorklauskohteita varten tarvitsee pitkähäntäveneen alle.

Emerald Cave | Smaragdiluola
Emerald Cave, Koh Mook

Koh Mook (Koh Muk) – Parhaat rannat, ruoka ja majoitus

Sivalai Beachin valkoisella hiekkarannalla sijaitseva *Sivalai Beach Resort lienee saaren tunnetuin hotelli. Jos budjetti olisi sen sallinut, täällä olisin halunnut majoittua.

Toinen Koh Mookin suosituimmista resorteista on *Mook Lamai Resort & Spa, jolla on myös uskollinen asiakaskunta. Resortista löytyy saaren suurin uima-allas.

Budjettiystävällisempi luonnonystävän vaihtoehto on *Nature Hill, suloisista bungaloweista koostuva pieni resortti. Toinen budjettitietoisen valinta on meren rannalla sijaitseva *The Tropical Koh Mook.

Koh Muk kokemuksia
Sivalai Beach Resort, Koh Muk

Jylhien kallioiden koristama Charlie Beach oli meistä saaren kaunein ranta. Auringonlasku Charlie Beachillä on Koh Mookin kohokohtia. Joka ilta nappasimme rannan taakse pystytetyistä kojuista tuoreet kookospähkinät ja ihailimme tulipallon sulamista horisonttiin niitä imeskellen. Charlie Beach kuuluu saaren kansallispuistoon, ja suoraan rannalta täältä ei majoitusta löydy. Rannalle nimensä antanut hotellikin on sulkenut ovensa.

Kuten muillakin Trangin saarilla, erot nousu- ja laskuveden välillä ovat suuria. Laskuveden aikaan uiminen voi siis olla hankalaa.

Koh Mook | Charlie Beach

Thaimaalainen ruoka on meille iso osasyy siihen, että palaamme Thaimaahan kerta toisensa jälkeen. Miten Koh Mookin murkinat sitten pärjäsivät vertailussa? Pääosin ruoka oli aika keskivertoa – valitettavan usein länsimaiseen makuun laimennettua, niin kuin aika usein turistisissa kohteissa.

Mieleen jäi kuitenkin myös muutama tajunnanräjäyttävä ateria. Charlie Beachin auringonlaskun jälkeen pysähdyimme Hilltop Restaurant -ravintolassa. Ravintolan omistajan on paitsi hulvattoman hauska nainen, ruoka oli taivaallista ja annokset anteliaita.

Kalaa choo chee -kastikkeessa

Miten sinne pääsee + muut käytännön vinkit

Koh Mook sijaitsee vain noin vartin venematkan päässä Thaimaan rannikosta. Lähin lentokenttä on Trangin lentokenttä, lähin kansainvälinen lentokenttä on Krabin lentokenttä. Helpoin tapa päästä lentokentältä Koh Mookin saarelle on varata kentältä tai katujen matkatoimistoista minibussi + venematkayhdistelmä.

Pienellä saarella kun ollaan, automaatteja ei välttämättä löydy, joten varaa tarpeeksi käteistä.

Kolme päivää Koh Mookilla oli meille tarpeeksi. Vaikka toisaalta Koh Muk on juuri sellainen saari, jonne voi tulla päiväksi ja ihastua niin, että jää koko viikoksi.

Parhaimmillaan Koh Mook on kuitenkin yhdistettynä muihin Trangin saariin. Mikset viettäisi lomaa saarihypellen? Vieraile viereisillä Koh Ngailla ja Koh Kradanilla vähintään päiväretkellä. Molemmille pääsee pitkähäntäveneellä. Kauemmas Koh Lantalle kulkee useampia pikaveneitä päivittäin.

Lisää kokemuksia Trangin saarista voit lukea myös Irtiottoja -blogista.

LUE MYÖS:

Koh Ngai – Levollista laiskottelua paratiisirannalla
Koh Lanta on chilliä rantaelämää

Krabi ihastutti ja ärsytti
Koh Yao Yai – Rauhan rakastajan saari lähellä Phuketia
Koh Yao Noi – Idyllistä saarielämää ja unelmien puumaja