Kulttuurishokki ja muut ulkomaille muuton vaiheet

Ulkomaille muutto on tunteiden vuoristorataa. Alun innostuksen jälkeen arki uudessa maassa herättää monenlaisia tuntemuksia, eikä väsymys ja turhautuminen niistä vähäisimpiä.

Karkeasti sopeutuminen voidaan jakaa vaiheisiin: kuherruskuukauteen, kulttuurishokkiin, hyväksymiseen ja varsinaiseen sopeutumiseen. Vaiheiden kesto vaihtelee ja niiden välillä voi hyppiä edestakaisin. Ihmiset ja lähtökohdat ovat erilaisia, eikä aikataulua sopeutumiselle ole.

Oman australialaistumiseni varrelta tunnistan näistä jokaisen.

Melbourne, Australia

1. Kuherruskuukausi. Kuherruskuukausi on juuri sitä suhteen alkuvaiheen euforista huumaa, kun kaikki on vielä uutta ja ihmeellistä. Ruokakaupassa käyminen ja tiskaaminenkin on seikkailu. Vastoinkäymiset kuitataan hartioiden kohautuksella, ja eroavaisuuksia ihmetellään tai niille nauretaan.

Hanimuunivaiheen aikana uudessa maassa oleskeluun suhtautuu kuin tavallista pitempään lomaan.

Olosuhteista ja henkilöstä riippuen todellisuus kuitenkin iskee ennemmin tai myöhemmin, yleensä noin parin kuukauden jälkeen. Toisaalta varsinkin jos ulkomaille muutto ei tapahdu omasta tahdosta, hanimuunivaihe voi jäädä välistäkin.

Kenguruja

Australian matkan alkuvaiheilla puhkuin intoa kuin ilmapallo. Uusi koti, uusi alku, uudet ystävät, uusi minä. Pienet vastoinkäymiset eivät paljon painaneet siinä vaakakupissa, että olin Australiassa, josta olin haaveillut jo kauan.

“Oooh! Neljä litraa tonkkaviiniä alle 7 eurolla!” Siinä pähkinänkuoressa omat alkuaikojen fiilikseni.

Ulkomaille muuton vaiheet

2. Kulttuurishokki. Ennemmin tai myöhemmin enemmän arjen haasteita kohdatessa harhakuvitelmat haihtuvat ja karu totuus iskee kasvoille. Ulkomaille muutto ei tarkoitakaan ikuista lomamatkaa, vaikka sen on toki järjellä ajateltuna tiennytkin.

Jossain vaiheessa sitä ikään kuin löytää itsensä yksin vieraasta maasta, joka ei olekaan täydellinen, eikä ympärillä ole mitään tuttua ja turvallista.

Kulttuurishokki

Kulttuurishokkivaiheen huomaa siitä, että eroavaisuudet eivät enää tunnu eksoottisilta vaan jopa raivostuttavilta. Mitättömätkin asiat saattavat ärsyttää suunnattomasti.

Tämän vaiheen tunnistaa myös siitä, että alkaa tehdä jatkuvaa vertailua. Nimenomaan siihen suuntaan, mikä Suomessa on paremmin.

Koti-ikävä alkaa vaivata. Vieraan kielen puhuminen ja kuunteleminen voi alkaa väsyttää, ja olo voi olla stressaantunut.

Kulttuurishokki voi kestää kauankin. Joskus jo tässä vaiheessa saattaa tulla siihen tulokseen, että on parempi palata kotiin.

Rantaa Australiassa

Australiaan muutto on sinänsä helppo, että kieli on tuttu, ja kulttuuri lähellä suomalaista. Voin vain kuvitella, minkälainen kulttuurishokki tulisi vastaan vaikkapa Intiaan tai Kiinaan muuttaessa.

Siitä huolimatta kulttuurishokkivaihe on jäänyt kirkkaasti mieleen. Australia ei ollutkaan pelkkää ikuista kesää ja ruskettuneita surffareita syöttämässä viinirypäleitä rannalla kenguruiden hyppiessä ympärillä.

Elämän tasaantuessa ja arjen alkaessa olo oli joskus yksinäinen, ja paikalliset tavat turhauttivat. Kirosin hitaita nettiyhteyksiä, pitkiä välimatkoja ja tuttujen ruokien puutetta. Pyörittelin mielessäni silmiä paikallisille tavoille, ja samalla nostin Suomen ajatuksissani jalustalle. Olin väsynyt henkisesti ja fyysisesti. Kulttuurishokkivaihe ei kestänyt kovin kauaa, mutta palasin siihen pariin otteeseen ikävien tapahtumien myötä.

Melbournen katutaide

3. Hyväksyntä. Kolmas vaihe on kääntökohta. Tässä vaiheessa yleensä selviää, kestääkö suhde, tuleeko sopeutumaan vai ei.

Tässä vaiheessa hyväksyy eroavaisuudet ja suhtautuu niihin tyynesti. Tunteiden vuoristorata loivenee ja pahin koti-ikävä on ohi. Ulkomaille muutto ei ole pelkkiä piknikkejä puistossa, mutta niitäkin mahtuu mukaan.

Kolmas vaihe on etenkin oman uuden identiteetin hapuilua.

Usein tässä vaiheessa alkaa arvostamaan uutta kotimaata, omaa etuoikeutettua mamuasemaa ja elämäntyyliä.

Joskus tämä vaihe voi mennä äärimmäisyyksiin ja näyttäytyä torjumisreaktiona omaa synnyinmaata kohtaan.

Toisaalta moni tulee myös siihen lopputulokseen, että oma ulkomailla asuminen on tullut tiensä päähän, ja ruoho ei osoittautunut itselle vihreämmäksi aidan toisella puolella.

Tämä vaihe voi kestää kauankin, joskus koko loppuelämän.

Piknik puistossa Melbournessa

4. Sopeutuminen.

Sopeutumisvaiheessa suhtautuminen uuteen kotimaahan on tasapaksun tyytyväistä. Neljäs vaihe muistuttaa etäisesti ensimmäistä. Pystyy nauttimaan uuden maan hyvistä puolista, mutta ilman ruusunpunaisten lasien ja innokkuuden mukanaan tuomia harhoja. Koti-ikävä ei ole voimakasta, ja kohdistuu enemmän ihmisiin ja tunnelmiin kuin vaikkapa ruokiin. (Lue myös: Ajatuksia koti-ikävästä)

Neljännessä vaiheessa on integroitunut osaksi paikallista yhteiskuntaa. Paikallisista tavoista on tullut omia, eikä eroavaisuuksiin enää kiinnitä paljon huomiota.

Asiat näkee neutraalimmin ja eri harmaan sävyissä. Toiset asiat ovat Suomessa paremmin, toiset Australiassa. Tai ehkä molemmissa yhtä hyvin tai yhtä huonosti, vain eri tavalla. Ei ole yhtä oikeaa tapaa hoitaa asioita.

Ulkosuomalaisuuden vaiheet

En ikinä tule pitämään kokolattiamatoista tai kylmistä taloista, mutta toisaalta kylmässä sisäilmassa villasukkiin ja peiton alle käpertyminen on aika kivaa. Valkoinen joulu on itselle se rakkain, mutta nykyään myös pavlova-kakkua on saatava.

Sopeutumisvaiheessa tuntee olevansa asettunut, sopeutunut, ja ennen kaikkea tuntee olevansa kotona.

Melbourne yöllä

Toki sopeutumisenkin tasoja on erilaisia. Pieni osa sopeutuu täydellisesti lähes unohtaen synnyinmaansa, suuremmalla osalla osa sydämestä tulee aina kuulumaan synnyinmaalle.

Omalla kohdalla olisin toivonut, että olisin tiennyt näistä vaiheista jo ennen Australiaan muuttamista. Olisi varmasti ollut apua, jos olisi voinut tunnistaa tunteensa jo niitä läpikäydessä eikä vasta paljon myöhemmin.

Itse koen olevani kolmannessa vaiheessa välillä neljättä sohien. Ei minusta australialaista tulee koskaan, mutta toisaalta en ole myöskään se tyyppi, joka aikoinaan lähti Suomesta. Jos palaisin nyt Suomeen, joutuisin varmasti käymään läpi vaiheet uudelleen.

Ulkosuomalaisuus ja kulttuurishokki

Ulkomaille muutto on tunteiden vuoristorataa, mutta hetkeäkään en vaihtaisi! Miksi? Ota selvää täältä.

Miten selvitä kulttuurishokista? Tärppejä sopeutumiseen ensi kerralla!

Ulkosuomalainen, tunnistitko itsesi? Kuinka oma sopeutumisesi sujui?


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta, Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.

2016-08-02T11:54:55+03:00elokuu 2, 2016|Australia|

40 Comments

 1. Sandra elokuu 2, 2016 2:25 pm - Vastaa

  Olipa mielenkiintoinen teksti. Tunnistan itsessäni kolme ensimmäistä vaihetta, joista mikään ei kuitenkaan ollut liian voimakas, koska en ollut jäämässä kuitenkaan “pysyvästi”. Ihana Australia, nyt on sinne ikävä!

  • Anna elokuu 3, 2016 2:06 am - Vastaa

   Tuntuu, että itsellä on ollut vähän sama homma. Mikään vaiheista ei ole ollut koskaan kovin voimakas, koska täällä asuminen on jossain määrin aina tuntunut väliaikaiselta. Ja tuntuu vieläkin. Vaikka on isokin mahdollisuus ettei liikahdeta Australiasta ikinä. 🙂

 2. Nomadi elokuu 2, 2016 3:53 pm - Vastaa

  Hyvin kirjoitettu, kuten aina! Oman polkuni varrelta en oikein tunnista noita eri vaiheita ainakaan kovin voimakkaina – ehkä olen vain luonteeltani niin tasapainoinen (tasapaksu ja tylsä?), että tunteiden vuoristorata ei päde minuun. Noh, Irlannissa ei ainakaan kuherruskuukautta ollut ollenkaan, ehkäpä se kulttuurishokki iski päin kasvoja heti. En osannut odottaa ihmisten ja palvelujen epäluotettavuutta Irlannista, vaikka surkea ilmasto ei ainakaan yllättänyt. Espanjaan ja myöhemmin Maltalle muuttaminen tuntui sitten jo helpommalta, kun osasi jo odottaa ettei kaikki aina oikein toimi, mutta ainakin aurinko paistaa. Suomeen en ole enää pitkään aikaan muita maita vertaillut.

  • Anna elokuu 3, 2016 2:19 am - Vastaa

   Kiitos! Tässä tilanteessa (kuten usein muutenkin elämässä) tasaisesta luonteesta on varmasti ollut hyötyä. Itse kun olen sen verran tunteellinen, kaikkea liikaa analysoiva ja jossain määrin ailahtelevainen, vuoristorata ei varmaan täydellisesti lopu koskaan. Toisaalta ei nuo vaiheet itselläkään koskaan hirveän voimakkaita ole olleet, koska aina oli kuitenkin taustalla se vahva halu olla täällä. Kulttuurishokkitunteetkin ovat tulleet ja häipyneet nopeasti. Varmasti se tulee olemaan helpompaa, jos vielä muutetaan toiseen maahan, kun tietää vähän mitä odottaa. Riippuu tietysti myös maasta.

 3. Anne | Metallia Matkassa elokuu 2, 2016 5:37 pm - Vastaa

  Japanissa vuoden vaihto-oppilaana ollessani kävin läpi juuri nämä kaikki vaiheet. Kaikista pahin oli kuitenkin paluushokki, kun tuli takaisin Suomeen. Tuntui, että koko elämä jäi Japaniin! Menin takasin myöhemmin samana vuonna kuukaudeksi ja silloin tuntui, että sain tehtyä “sovinnon” itseni kanssa ja käsiteltyä Japanin jutut loppuun. Kotiinpaluu oli helpompi. 🙂

  Olen muuttamassa parin päivän päästä Puolaan töiden perässä. Nähtäväksi jää, minkälainen kulttuurishokki siellä on edessä! Onneksi “oireiden” ilmaantuessa osaa vähän ymmärtää, mistä voi olla kyse, ja jo saman toisaalla kokeneena, niiden käsittely voi olla helpompaa. 🙂

  • Anna elokuu 3, 2016 2:24 am - Vastaa

   Kiitos kommentista Anne! Joo, oon kuullut, että palatessa nuo vaiheet voi olla vielä jyrkempiä ja tulla nopeammin. Itse palasin myös vuodeksi Suomeen, ja muistan kyllä että sopeutumisessa oli silloinkin haasteensa. Se vuosi oikeastaan varmaan sinetöi sen ajatuksen, että olen mieluummin (ainakin nyt) Australiassa, kun siihen asti olin heilunut kahden maan välillä. Japaninkin voisi kuvitella olla haastava maa asua, koska kulttuuri on niin erilainen. Siellä varmasti kestää todella kauan ennen kuin on kuin kala vedessä. Puolan suhteen sama juttu! Mutta varmasti auttaa, kun on sen kaiken jo kerran kokenut. Tsemppiä muuttoon, toivottavasti kaikki menee hyvin!

 4. Ida elokuu 2, 2016 7:08 pm - Vastaa

  Et arvaakaan kuinka hyvä ajoitus tälläkin tekstillä oli! 😉 Hykertelen täällä itekseni vielä hyvän tovin ;D Asiat etenee hiljalleen!

  • Anna elokuu 3, 2016 2:25 am - Vastaa

   Mitähän siellä oikein hykerrellään, en nyt kyllä oikein millään malttaisi odottaa kuulla mitä suunnittelet 😉

 5. Maarit Johanna elokuu 2, 2016 8:08 pm - Vastaa

  Mie en ole kovin mikään sanomaan kulttuurishokeista, mutta sen Islannin neljän kuukauden perusteella voi ehkä jotain sanoa. Ihan hirveät odotukset ja sitte tipahdettiin ihan pohjalle puolivälissä. Sieltä sitten hitaasti noustiin taas ylös juuri parahiksi kun pitäisi lähteä takaisin. Tosin vaihdossa ja lyhyt aikaisissa muutoissa on varmasti shokki erilainen, kun silloin tietää suunnilleen koska tulee takaisin.
  Varmasti loppupeleissä kuitenkin aika rankkaa asua paikassa, jos tietää jo valmiiksi ettei koskaan tule olemaan kunnon aussi. Koskas teillä oli se reissu Suomeen tiedossa? 🙂

  • Anna elokuu 3, 2016 2:31 am - Vastaa

   Kyllähän tuo aika paljon kulttuurishokilta kuulostaa 🙂 Kyllä se varmasti on tullut neljässä kuukaudessa Islannissa vastaan. Lyhytaikaisissa muutoissa on kyllä se hyvä puoli, että tietää koko ajan, että kaikki on väliaikaista. Silloin pystyy ehkä nauttimaankin enemmän siitä ajasta. Kulttuurishokki on varmaan vielä pahempi, jos paluupäivämäärästä ei ole mitään tietoa. Itsellä ei nuo vaiheet koskaan hirveän voimakkaita olleet varmaan juuri siksi, että täällä asuminen on aina tuntunut jossain määrin väliaikaiselta, vaikka se ei sitä ole ollutkaan.
   On tässä ehdottomasti rankat puolensa, mutta toisaalta enemmän se antaa kuin mitä ottaa. Muutenhan en täällä olisi. 🙂 Suomeen on kyllä nyt vähän ikävä, talvella näillä näkymin tullaan!

 6. Jasmin / Wanderwall elokuu 3, 2016 4:40 am - Vastaa

  Mä en koskaan kokenut minkäänlaista kulttuurishokkia kun muutin Kiinaan. Honeymoonit koin, mutta vaikka se ensi ihastus laantui niin en koskaan kokenut suurempia negatiivisia tunteita. Koti-ikävät sun muut oli ihan absurdeja juttuja ja kaikki vastaantuleva otettiin vastaan hyvinä kokemuksina. Paluushokki olikin sitte ihan hirveä kun kaikki suomessa oli niin tylsää, tuttua ja tasapaksua. Koin itseasiassa jonkinlaista kulttuurishokkia kun muutin vuosi Kiinan jälkeen Skotlantiin ihan vaan siksi että meno oli siellä niin samanlaista kuin Suomessa 😀 Tuli jotenkin shokkina että ulkomailla asuminen voi olla ihan yhtä puuduttavaa kuin Suomen kuviot ja tarpeeksi samanlaiseen kulttuuriin muuttaessa niitä uusia juttuja jotka tuntuu olevan mun elämän suola ei vaan tuu vastaan samanlaisella tahdilla kun just vaikka Aasiassa. Ihmiset on todellakin erilaisia sen suhteen miten ne reagoi uuteen ympäristöön muuttamisen kanssa!

  • Anna elokuu 3, 2016 8:38 am - Vastaa

   Siun täytyy olla jotenkin keskivertoa positiivisemmin asennoitunut ihminen tai jotain 🙂 Ihan huippua, että voi olla kuin kala vedessä eksoottisimmissakin kulttuureissa. Voin kyllä samaistua tuohon, että erilaiset kulttuurit on se elämän suola, ja siihen että elämä Suomessa on puuduttavaa. Erilaisuus on kiehtovaa ja sopii tämmöiselle ihmiselle, joka kyllästyy helposti. Luulen, että siinä on myös yksi syy siihen, miksi yleensä rakastan reissaamista, ja myös siihen, miksi oon rakastunut Intiaan. Se on niin erilainen. Itse haluaisin kovasti myös päästä kokeilemaan erilaisia elämäntyylejä eri puolilla palloa ja elämää myös jossain muualla kuin Ausseissa, toivottavasti siihen tulee pian mahdollisuus.

 7. Sonja | FIFTYFIFTY elokuu 3, 2016 12:17 pm - Vastaa

  Olipa kiinnostavaa pohdintaa! 🙂 Vaikka en pystynyt viiden kuukauden Hollannissa asumisen perusteella kaikkeen samaistumaan, tunnistin mun Jenkkeihin muuttaneesta ystävästä paljon. Se on ihan totta, että kun tietää, millon on tulossa kotiin, siellä paikassa asumiseen suhtautuu eri tavalla. Mulla oli tavallaan pelkkää honeymoonia koko Hollanti, vaikka siellä oli paljon asioita, jotka mua ärsyttikin. Vaihtoon liittyy tietysti niin vahvasti se yhteisöllisyyden kokemus, että sehän on tietyllä tapaa vain pelkkä kupla, eikä mitään oikeaa elämää siinä kohdemaassa. Yksinäisyyttä ja arkea ei koe niin helposti kuin vaikkapa ulkomaille oikeasti muuttaessa. Puhun tietysti vaan omasta kokemuksestani. 🙂

  • Anna elokuu 21, 2016 9:50 am - Vastaa

   Ihan totta puhut tuosta yhteisöllisyydestä vaihdossa. Itsehän tulin myös ensin opiskelijavaihtoon ja sitä kautta tutustuin paljon ihmisiin, joista osa myös jäi Australiaan pitemmäksi aikaa. Kyllähän se auttoi alussa paljon! Sitten kaikki kuitenkin pikkuhiljaa lähtivät, kun itse jäin…

 8. Jonna / Lempipaikkojani elokuu 3, 2016 8:24 pm - Vastaa

  Musta tuntuu, että mä taisin hypätä lähes suoraan kohtaan 3. Ja myönnän, että ehkä jossain määrin vähän ylikin. Siis, että tulee välillä turhankin voimaakkaasti huomattua ne Suomen huonot puolet.. Toki jossain määrin on tämä nykyinen asuinmaakin ärsyttänyt, mutta toisaalta Saksa ja Suomi ovat niin samankaltaisia, että sopeutuminen oli helppoa. Mutta en mä vielä ole lähelläkään “saksalaista”, vaan ehkä ennemminkin koen vaan yhä eläväni tietynlaisessa ulkosuomalaisen kuplassa. Ja olen onnellinen niin :D. Mutta kiitos tästä ostauksesta, tärkeää asiaa ja hyvin ajankohtaista monelle.

  • Anna elokuu 21, 2016 9:53 am - Vastaa

   Kiitos kommentista Jonna! On hyvä, että pystyy tunnistamaan missä mennään, siitä saa selkeyttä ajatuksiin. Itse kun olen vasta näin jälkeenpäin alkanut tunnistaa näitä vaiheita. Australia ja Suomikin on aika samankaltaisia, ja sinänsä sopeutuminen on helppoa. Isoin vaikeus täällä onkin ehkä se, että Suomessa ei voi käydä kovin usein kun matka on niin pitkä.

 9. Marimente elokuu 3, 2016 10:03 pm - Vastaa

  Todella mielenkiintoinen ja itsellenikin hyvin ajankohtainen postaus! Tunnistan itseni helposti ainakin kolmesta ekasta vaiheesta. Luulen, että se kuherruskuukausi kesti mulla melkein kokonaisen ekan vuoden Venetsiassa ja vasta sen jälkeen alkoi jotkin asiat, kuten italialaisten äänekkyys ja takapajuinen suhtautuminen moniin Suomessa kehittyneempiin asioihin (maksukortin yleinen käyttö, wifin löytyminen joka paikasta, jääkaapin tehokas korjaaminen ajallaan yms.) ihan oikeasti ärsyttää 🙂

  Vaikka edelleenkin saatan vähintään omassa mielessäni vertailla näitä kahta hyvin erilaista maata, mulla ei ole varsinaista ikävää Suomeen – ainoastaan siellä asuvia kavereita ja perhettä. Nykyään riippuu vähän päivästä millä mielellä olen, ja ymmärrän myös ettei jokainen päivä voi olla pelkkää la dolce vitaa täälläkään 🙂

  • Anna elokuu 21, 2016 9:56 am - Vastaa

   Kiitos kommentista Mari! Tuntuu, että miulla myös riippuu paljonkin päivästä miltä tuntuu. Huonoina päivinä voi olla ikävä Suomeakin, vaikka enimmäkseen ikävä kohdistuukin vain ihmisiin. Asiat täällä ei ärsytä enää läheskään niin paljon kuin joskus, paitsi se yksi ja isoin turhauttavin asia eli kylmät talot.

 10. Anna 270 Degrees elokuu 4, 2016 5:31 am - Vastaa

  Hyvin kuvailtu ja mielenkiintoisia ajatuksia! Olen omalla pidemmällä reissullani viime aikoina pohtinut jonkin verran tuota, miltä mahtaisi tuntua pysyvä muuttaminen ulkomaille. En ennen voinut kuvitellakaan, että voisin jättää Suomen vaikka matkailua rakastankin. Nykyään taas vähän kiehtoo ajatus siitä, että asuisi pidempään jossain muualla. Ei ehkä pysyvästi, mutta jonkin aikaa – vaikka vuoden tai pari. En usko, että tuo ajatus välttämättä koskaan konretisoituu, mutta kunhan olen aikani kuluksi pyöritellyt ajatusta. Siinä mielessä olikin oikein mielenkiintoista lukea tämä!

  Kuinka kauan olet muuten asunut Australiassa? Vastaus löytyy varmasti helposti vähän blogiasi selaamallakin, mutta kysynpä nyt kuitenkin uuden lukijan oikeudella silti ja jatkan sitten vanhempiin postauksiin 😀 Niin kuin aiemmin jo yhdessä kommentissani kerroinkin, olemme tosiaan suunnittelemassa, josko sitä suuntaisi Ausseihin ja tarkoituksena on kyllä siis ihan oikeasti selata blogiarkistoasi mielenkiinnolla ajan kanssa 🙂

  • Anna elokuu 21, 2016 10:00 am - Vastaa

   Moi Anna! Oon asunut Australiassa kuusi ja puoli vuotta. Kun ajattelen sitä tyyppiä, joka tänne aikanaan lähti, aika tuntuu todella pitkältä! Sitten taas toisaalta ei. Aika kuluu nopeasti. 🙂 On tästä tullut toinen koti. Itse vielä haluaisin koittaa asumista jossain muuallakin, erilaisten elämäntyylien kokeileminen kiehtoo. Saa nähdä tuleeko siihen vielä mahdollisuus, toivottavasti! Toivottavasti teidän Aussien matka toteutuu! 🙂

 11. sarrrri | La Vida Loca 2.0 elokuu 4, 2016 7:38 am - Vastaa

  Hihi, tunnistan kyllä kaikki vaiheet jo omien vaihtariaikojen perusteella. 🙂 Ekalla kerralla kulttuurishokki iski voimakkaasti (Meksikossa), mutta toisella kerralla (Perussa) osasin suhtautua lattarimeininkiin jo mennessä ja se tasoitti tietä todella paljon. Pahin on ollut Meksikon jälkeinen paluushokki, Perun jälkeen soljahdin aika näppärästi takaisin Suomeen kun tiesin jo että siitä kamalasta olostakin selviää. Mutta tuo oman kotimaan nostaminen jalustalle omissa kuvitelmissa, se on kyllä hassu ilmiö ja mulle se tapahtui tosi voimakkaana! Sitten hirveä pettymys kun tuli takaisin… ;D

  • Anna elokuu 21, 2016 10:03 am - Vastaa

   En yhtään ihmettele, että Meksikossa on tullut voimakas kulttuurishokki, sekin on niin erilainen Suomesta ja varmasti turhautumisen aiheita riittää kun on huonossa mielentilassa. Miun suuri haave on päästä asumaan jossain espanjan kielisessä maassa. Saa nähdä toteutuuko koskaan. Ensi vuonna päästään ainakin lomailemaan Meksikoon, se on ollut bucket listan kärjessä jo kauan! 🙂

 12. Marja Saviaro elokuu 4, 2016 8:58 am - Vastaa

  Kulttuurishokki on terminä pelottava ja ehkä vähän yliampuva. Kulttuurishokin sijaan puhutaan myös kulttuurien yhteentörmäyksestä ja kultuuristressistä. Vieraaseen kulttuuriin sopeutumisen aiheuttamaa mielentilaa voisi kuvata paremmin stressinä ja hämmennyksenä uudessa tilanteessa. Tuntemuksia voidan verrata ihmisen elämän aikaisempiin muutosvaiheisiin (esim. työpaikan vaihto, siirtyminen opiskelijaelämään, työelämään siirtyminen, työelämän haasteet, lasten syntyminen, ihmissuheissa tapahtuvat käänteet jne). Se, miten noissa tilanteissa reagimme ja miten niissä toimimme, ennakoi myös tuntemuksiamme vieraassa kultuurissa.

  Vieraassa maassa oman perheen, ystävien, tuttavien ja tutun ympäristön muodostama turva- ja tukiverkosto on jäänyt kotimaahan, ja monet asiat hoidetaan aivan eri tavalla. Yksilö voi etenkin alussa kokea, ettei tule ymmärretyksi, eikä hän itse ymärrä omia tuntemuksiaan. Jokainen meistä kuitenkin reagoi ja käsittelee stressiä omalla tavallaan. Mitään yleistä käyrää tuntemuksista/sopeutumisesta ei voida tehdä.

  Nelivaiheinen sopeutumisprosessia kuvaava teoria on melko vanha. Nykyisin monille siirtyminen ulkomaille esim. töihin on luonnollinen osa urakiertoa. Monet matkustavat paljon ja vieraan kulttuurin kohtaamiseksi ei tarvitse lähteä ulkomaille – tapaamme ulkomaalaisia kotimaassa ja työympäristössä lähes päivittäin.

  Sopeutumiseen vaikuttaa hyvin moni asia: jotkut lähtevät yksin, jotkut pariskuntina, jotkut ilman lapsia, jotkut lasten kanssa. Ulkomailla oloaika ja kultuurin etäisyys vaikuttavat myös sopeutumiseen.

  • Anna elokuu 21, 2016 10:07 am - Vastaa

   Kiitos täydennyksestä Marja. Kulttuuristressi kuulostaa kyllä kieltämättä paremmalta termiltä kuin kulttuurishokki! Eihän se mikään varsinainen shokki varsinkaan näin toiseen länsimaahan muuttaessa ole koskaan ollut, vaan nimenomaan enemmän sellaista stressiä.

 13. Anne elokuu 4, 2016 5:15 pm - Vastaa

  Oli kyllä tosi mahtavaa tekstiä ja valloittavat kuvat!! Wau!!

 14. Minni elokuu 5, 2016 8:16 am - Vastaa

  Näin kuuden vuoden Saksassa asumisen jälkeen sanoisin olevani kolmosen ja nelosen välimaastossa, ehkä kuitenkin jo enemmän nelosessa. Ehdin jo viikon lomalla Suomessa ikävöidä Saksaa, mutta en juurikaan ikävöi Suomea Saksassa ollessani. Luin joskus, että viisi vuotta on sellainen rajapyykki, että jos asuu ulkomailla yli sen ajan, niin todennäköisyys palata on varsin pieni. Nyt tuon rajapyykin ylittäneenä tajuan kyllä, miksi. Suomi vaikuttaa joka käynnillä aina vähän vieraammalta.

  Olen kyllä käynyt kaikki vaiheet läpi, mutta en kokenut shokkia kovin pahana, koska olin varautunut siihen. Paluushokki, kun olin välillä, vuoden Saksassa asumisen jälkeen, vuoden Suomessa, olikin sitten sitäkin pahempi. Luulen, että shokin voimakkuuteen vaikuttaa myös se, miten hyvin siihen on varautunut. Minä en ollut varautunut siihen, että kotimaa tuntuisi niin vieraalta. Luulen, että jossain Kiinassa tai Intiassakaan shokki ei välttämättä ole niin paha, kun siihen erilaisuuteen on osannut varautua. Sen sijaan esimerkiksi Saksaan muuttaa moni ajatellen, että sehän on melkein kuin Suomi, mutta siellä vain puhutaan saksaa.

  • Anna elokuu 21, 2016 10:11 am - Vastaa

   Moi Minni! Itse tunnen samoin, kolmosen ja nelosen välimaastossa ollaan, ja riippuu oikeastaan paljon päivästä ja mielialasta. Niin kuin Marja tuossa totesikin, ei se aina mitään käyrää seuraa. Itsellä ainakin edestakaisin mennään 🙂 Ihan totta, että valmistautuminen varmasti jonkin verran auttaa kulttuurishokissa. Toisaalta vaikka olen käynyt Intiassa ja viettänyt siellä monta kuukautta, tiedän, että jos muuttaisin sinne kulttuurishokki ärsytyksen muodossa olisi edessä 🙂 Mutta ehkä siinäkin henkinen valmistautuminen auttaisi.

 15. Susanna elokuu 10, 2016 12:11 am - Vastaa

  Koin viimeksi pienen kulttuurishokin kun olin Sardiniassa pari viikkoa ja menin laivalla Pohjois-Italiaan. Pohjois-Italiassa oli vastassa heti se jo tietämäni ja odottamani tympeä asiakaspalvelu ja erilainen, jotenkin kylmempi asenne. Luulin että voin käydä Italian saarilla, ilman että kokisin kulttuurishokkia niiltä pois tullessa, mutta ei se ollutkaan niin. Kun olin nuorempi tuli jopa paha mieli kun lähdin lentokoneella pois Sisiliasta. Aivan noin en enää tunne, mutta ilmapiiri ja kulttuurit ovat todella erilaisia ihan jo yhdenkin maan sisällä. Tosin tämmöisiä mitään tunteita ei aiheuta se jos menen vaikka Saksaan tai Belgiaan, en jää suuresti kaipaamaan kaikkia käymiäni kohteita joissa olen viettänyt aikaa.

  • Anna elokuu 25, 2016 1:49 am - Vastaa

   Itse en muista Italiasta sen kummempia eroja, mutta ei me siellä niin hirveän pitkään oltukaan. Kyllä voi asenteet olla hyvinkin erilaisia yhden maan sisällä. Usein turistisemmissa paikoissa ihmiset alkaa olla vähän enemmän kyllästyneitä turisteihin, ja sen takia asenteet pykälää kylmempiä. Minne Susanna et lähtisi uudestaan?

 16. Marja Saviaro elokuu 10, 2016 5:18 pm - Vastaa

  Kotimaahan paluuseen liittyvät ongelmat ovat yllättävyytensä vuoksi vaikeampia käsitellä kuin vieraaseen kulttuuriin liittyvät sopeutumisongelmat. Perheet muuttavat palatessaan tavallisesti tuttuun ympäristöön. Maailmalle lähtiessään he tiesivät, että elämä olisi uudessa maassa erilaista, mutta he eivät olleet osanneet valmistautua siihen, että kotimaakin on muuttunut. Paluumuuttajan kannalta kuitenkin kaikki on muuttunut; kotimaa, työpaikka, koulu, ystävät, pukeutuminen ja mitä ei useinkaan huomata – sinä itse olet muuttunut. Siirtyessäsi ja sopeutuessasi uuteen asemapaikkaan ja kulttuuriin joudut usein miettimään uudelleen omaa arvomaailmaasi, tekemään myönnytyksiä ja ehkä luopumaan joistakin arvoistasi. Myös tapasi katsoa maailmaa on muuttunut, perspektiivisi on laajentunut.

  Nyt olet uuden tilanteen edessä – kotimaa, työpaikka ja ystävät eivät ymmärrä uutta minääsi. Tutkimusten mukaan jopa 80 % palaajista kokee takaisinpaluun vaikeampana kuin muuttamisen vieraaseen kulttuuriin. Työntekijän kannalta suurin ongelma on se, että yritykset eivät vieläkään osaa hyödyntää kansainvälisissä tehtävissä hankittua osaamista. Työntekijät rekrytoidaan, lähetetään maailmalle ja unohdetaan, että sekä yrityksen että työntekijän kannalta heidän kokemustaan ja lisääntynyttä ammattitaitoaan pitäisi hyödyntää yrityksessä. Jos yritys ei voi järjestää työntekijöille motivoivaa työtä, he voivat yrityksessä erotessaan viedä mukanaan kallisarvoista tietämystä kilpailijoille. Erään amerikkalaisen tutkimuksen mukaan jopa 25 % komennuksilta palaajista jättää emoyrityksen vuoden sisällä kotimaahan paluunsa jälkeen.

  Suurin osa kansainvälisissä tehtävissä toimivista on perheellisiä. Ulkomaankomennukselle lähdettäessä mukana seuraava puoliso joutuu usein jättämään työnsä ja takaisin palattaessa työn saanti on vaikeaa. Puoliso hoitaa usein myös käytännön asettautumiseen ja lasten sopeutumiseen liittyvät tehtävät. Pienten lasten kohdalla sopeutumisongelmat ovat vähäisiä. Murrosikäisten kohdalla ongelmia on enemmän, koska heille on tärkeää sopeutua ja löytää paikkansa vertaisryhmässä. Myös koulutyö voi olla erilaista mihin nuoret ovat tottuneet kansainvälisissä kouluissa.

  On kuitenkin muistettava, että palaajat ja heidän kokemuksensa ovat erilaisia: Jotkut palaavat vuoden, toiset viiden vuoden jälkeen, joillekin asemamaa on ollut paratiisi, joillekin jotain muuta. Paluu Aasiasta on erilaista kuin paluu Euroopasta, lapsiperheiden ja sinkkujen ongelmat ovat erilaisia.

  Kotiinpaluun helpottamiseksi on tärkeintä tiedostaa ongelmat jo lähtövaiheessa ja muistaa pitää yhteyttä sekä emoyritykseen että kotimaassa oleviin sukulaisiin ja tuttaviin.

  Marja Saviaro
  Return Ticket

  • Anna elokuu 25, 2016 1:50 am - Vastaa

   Tärkeää täydennystä taas, kiitos Marja! 🙂

 17. Milla - Pingviinimatkat elokuu 14, 2016 1:11 pm - Vastaa

  Todella mielenkiintoista lukea ajatuksistasi. Nämä vaiheet näyttää todella monilla ystävillä toteutuneen. Me ei olla ulkomailla asuttu, mutta pientä makua kulttuurishokeista saatiin puolen vuoden pidemmällä reissulla. Silloin Aasian jälkeen Australia oli tuttu ja turvallinen tyysija missä kaikki toimi, ihmisten kanssa pystyi kommunikoimaan ja kaupasta löytyi kaikkia kotimaisestikin tuttuja herkkuja. Ylläri pylläri esimerkiksi juustot tekivät onnelliseksi ja taisin hyppiä riemusta tasajalkaa Yalumban 2 litran viinitonkkien valikoiman kohdalla 😀

  • Anna elokuu 25, 2016 1:54 am - Vastaa

   Joo, kyllä esimakua kulttuurishokista saa reissuillakin, itsellä tulee mieleen Intia, vaikka sitä maata suuresti rakastankin. Australia on Aasian jälkeen varmasti tuntunut tutulta ja turvalliselta. Jännä, miten erityisesti tuttuja ruokia tulee ikävä. Juustohiirenä itselläkin aika nopeasti alkaa tulla Aasiassa juustoja ikävä 🙂

 18. Emily tammikuu 12, 2017 12:03 pm - Vastaa

  Moi!

  Tosi mielenkiintoinen teksti, löysin vasta nytten harmi sillä olisin tarvinnut tämän lukemista jo kesällä muuttaessani:D Itselläni on nyt paluu Suomeen toukokuussa kesän ajaksi ja sitten takaisin tänne Tanskaan! Olen kerran käynyt tämän aikana Suomessa lomalla ja paluu takaisin kotiin tuntui helpottavalta vaikkakin loma Suomessa oli erittäin onnistunut!:) Kaupassa käyntikin Suomessa oli mukvaa löytäessäån kaikkia kaipaamiaan herkkuja:D Kuitenki tuo kesäksi palaaminen tuntuu ahdistavalta.. Arki on arkea täälläkin ja välillä arki tuntuu täälläkin kaatuvan pääle mutta sitähän se välillä on. Elämän aloittaminen Suomessa tuntuu ahdistavalta.. Tuntuu hirveältä sanoo se ääneen mutta vaikka koti-ikävä vaivaa täälläkin en halua muutta edes kesän ajaksi Suomeen.. En kuitenkaa ole uskaltanut sanoa kenelläkään mitään sillä en halua loukata ketään. Mielläni kuulisin kokemuksia paluumuutosta ja miten siitä voi puhua?

  ?

  • Anna tammikuu 12, 2017 11:19 pm - Vastaa

   Moikka! Niinhän sitä sanotaan, että maailmalla asumisen jälkeen kotia ei ole enää missään. Palasin itse jossain vaiheessa vuodeksi Suomeen. Olin valmis aloittamaan taas elämän Suomessa. Kaikki meni ihan hyvin, sain asunnon ja töitä jne. Sopeutumisessa meni silti aika kauan. Tuntui, että kotona Suomessa mikään ei ollut muuttunut, mutta koska itse olin, en tuntenut yksinkertaisesti enää kuuluvani sinne. Niin kuin siihen käänteisen kulttuurishokin tuntemuksiin taitaa kuulua, tietyt asiat Suomessa ärsytti. Kavereiden kanssa tästä ei oikeastaan edes puhuttu. Puolitoista vuotta Australiassa typistettiin muutamaan lauseeseen, ja sen jälkeen asia oli loppuunkäsitelty. Se auttaa, jos on ulkomailla tehtyjä ystävyyksiä, jotka myös on palanneet Suomeen, kohtalotovereita. Jossain määrin kyllä nautinkin Suomessa olosta, ei se pelkästään kärsimystä ollut todellakaan 🙂 Vuoden jälkeen tuli kuitenkin sellainen olo, että maailman tuulet taas kutsuu. Ja sitten lähdettiin taas matkaan. Kiitos inspiraatiosta, tästä voisi oikeastaan kirjoittaa jossain vaiheessa kokonaisen postauksen 🙂 Lähde sillä asenteella että otat siitä kaiken irti ja keskityt kavereihin ja perheeseen ja muihin asioihin, mitä Suomesta olet kaivannut. Suomen kesä on lyhyt ja nopeasti se aika menee 🙂

 19. Maymas marraskuu 19, 2017 11:59 am - Vastaa

  Muuttaessani Espanjaan viisi vuotta sitten (olin 16-vuotias) niin pari ekaa viikkoa meni ilman mitään ongelmaa mutta sitten halu palata kotiin kasvoi ja oli erittäin hankalaa olla siellä vaikka oli vanhemmat mukana. Rukoilin että saisin palata joulun jälkeen Suomeen, mutta siihen mennessä olin jotenkin alkanut hyväksyä että tällä hetkellä kuulun Espanjaan ja en halunnut lähteä (elin elämäni parasta aikaa eli hyvä että en palannut Suomeen).
  Valmistumisen jälkeen lähdin Ruotsiin opiskeluiden vuoksi (yksin) ja sielläkin tapahtui sama että aluksi oli fine mutta sitten tuli kova ikävä. Tällä kertaa se meni melko äkkiä ohi mutta tuli kuitenkin. Nyt vuoden vaihteen jälkeen olen lähdössä Skottlantiin eli saa nähdä että kuinka siellä käy 😀

  • Maymas marraskuu 19, 2017 12:04 pm - Vastaa

   Vielä lisäisin että sama juttu että en ole tuntenut kuuluvani enään Suomeen sieltä lähdettyäni. Kiva tulla käymään ja näkemään sukulaisia mutta ei se ole paikka jota erityisesti kaipaisin. Siksi niin tylsää kun ihmiset kysyy milloin palaan ja en osaa sanoa että se ei luultavasti tule tapahtumaan. En myöskään tunne että Espanja tai Ruotsi olisi mitenkään lähempänä sydäntäni kuin Suomi.. ehkä se Skottlanti sitten?

   • Anna marraskuu 19, 2017 12:32 pm - Vastaa

    Aika tyypillistä varmaan! Kiva että elämä Espanjassa alkoi maistumaan. Ehkä se koti joskus jostain löytyy… Tai sitten ei, ja sekin on ihan fine. Onneksi meitä nomadeja on maailmalla koko ajan enemmän niin meitä kohtalotovereita kyllä löytyy 🙂 Itsellä on alkanut tuntumaan siltä, että kyllä se pysyvä koti tulee Ausseissa olemaan. Mutta se ei tarkoita sitä, etteikö voisi asua välillä jossain muuallakin 🙂 Tsemppiä Skotlantiin!

 20. Pete marraskuu 11, 2018 7:09 pm - Vastaa

  Oot kyllä hyvin kuvannut kulttuurishokin eri vaiheet! Yhdessä puolisoni kanssa ollaan käyty juuri nuo vaiheet läpi… Kovin shokki meillä tuli juuri tuon kuherruskuudauden jälkeen Filippiineillä ensimmäisessä kohteessamme. Kontrasti koto Suomen kulttuuriin on niin hurja varsinkin kehittyvissä maissa, että shokki saattaa iskeä kovaakin. Tuon Filippiinien shokin jälkeen ei tullut enää muista kulttuureista samanlaisia Papua Uusi-Guineaa lukuun ottamatta. Papuan kulttuurissa (kulttuureissa) oli nimittäin vähintään yhtä raju kontrasti Filippiinikulttuuriin kuin Suomesta Fileihin! Nyt, kun on jo 9kk Kauko-Aasian suunnilla takana on sitä väsynyt jo shokkeilemaan ?

  PS: ollaan muuten kirjoteltu kokemuksiamme nettisivuillemme https://www.kulttuurishokissa.fi

Jätä kommentti