Pelkoa ja inhoa Phnom Penhissä (+ miten paeta sitä)

Toisella Kambodzan matkallani halusin antaa pääkaupungille Phnom Penhille toisen mahdollisuuden. En voi nimittäin väittää, että olisin kaupunkiin kovasti ihastunut ensimmäisellä kerralla. Vietin Phnom Penhissä yhteensä 6 päivää.

Mitä sitä turhaan kiertelemään. Toivoin toisellakin kertaa Phnom Penhissä, että olisin viettänyt päivät jossain muualla.

Phnom Penh

Toisin kuin Siem Reapiä, saasteista, pölyistä ja kaoottista Phnom Penhiä ei voi hyvällä tahdollakaan kutsua viehättäväksi. Tuktuk-kuskit käskevät pitää laukusta tiukasti kiinni, ryöstöjä tapahtuu. Keski-ikäisiä länkkärimiehiä kulkee silmät kiiluen puolialastomien pikkutyttöjen perässä. Liikennevaloissa poika, joka ei ole kylpyä nähnyt pitkään aikaan, ojentaa kätensä anoen. Phnom Penhistä ei löydy Bangkokin kaltaista pilvenpiirtäjämerta tai Hanoin kaltaista mukavaa tunnelmaa, eikä nuhruisesta kaupunkikuvasta oikein löydy rauhallisia pakopaikkoja. Joenvarsi taitaa olla Phnom Penhin viehättävintä aluetta, eikä sekään erityisemmin sykähdyttänyt.

Yrityksistä huolimatta en onnistunut löytämään tälläkään kertaa Phnom Penhistä sitä Aasian helmeä, miksi sitä aikoinaan kutsuttiin. Kun kaupungin tärkeimmät nähtävyydet ovat Kuoleman kentät ja S-21 -kidutusvankila, niin eihän sekään varsinaisesti mieltä ylennä.

Phnom Penh yrittää kovasti nousta sodan tuhkasta, ja kaupunki muuttuu huimaa vauhtia. Eikä aika täällä nyt pelkkää pelkoa ja inhoa ollut. Phnom Penhistä löysin kenties Kambodzan parasta ruokakulttuuria, elämää kuhisevia toreja, sydämellisiä ihmisiä ja loisteliaita rakennuksia.

Törkyisten katujen ja tukahduttavan kuumuuden vastapainoksi Phnom Penhissä kannattaa sijoittaa hiukan parempaan hotelliin. Kun päivän on kiertänyt nähtävyyksiä mekko märkänä hiestä, altaalla lekottelu tulee tarpeeseen.

Tässä kaksi testattua ja loistavaksi todettua majoitusvaihtoehtoa. Nämä hotellit olivat Phnom Penhin kohokohtia!

Phnom Penh on parhaimmillaan yläilmoista, altaan ääreltä nautittuna.

Okay Boutique Hotel

Okay Boutique Hotelliin saapuessa olin ällikällä lyöty. Hengästyttävän upea sisäänkäynti ja aula kaikkine patsaineen olivat kuin hulppeasta palatsista. Perinteisiin kambodzalaisiin tamineisiin pukeutunut poika oli heti valmiuksissa ottamaan painavan rinkan vastaan. Olo oli täällä kuin kuninkaallisella, kiitos upeiden puitteiden ja jatkuvasti ympärillä kumartelevan henkilökunnan.

Okay Boutique Hotel

Parasta Okay Boutique Hotellissa oli katolta löytyvä iso uima-allas ja ravintola, josta avautuivat maisemat kauas horisonttiin yli koko kaupungin. Kun huoneen minibaarissakin bisse maksaa vain dollarin, tämän tytön saa pysymään tyytyväisenä. Hintaan sisältyi myös monipuolinen ja maistuva aamiainen.

Majoitus Phnom Penh

Majoitus Phnom Penh

Yövyin premium -huoneessa, jonka parvekkeelta avautuivat ihan yksityiset näkymät yli Phnom Penhin. Perinteiseen tyyliin sisustettu huone oli isompi kuin mitä useimmat asuntoni ovat olleet.

Okay Boutique Hotellin sijainti oli myös loistava, kävelymatkan päässä joesta. Hinta-laatusuhde ei tästä paljon parane, huoneet alkavat 36 eurosta yöltä. Varaa Okay Boutique Hotel täältä (affiliate-linkki, eli Muuttolintu saa pienen komission).

Patio Hotel

Myös modernin, tyylikkään Patio Hotellin vetonaula on sen katolla sijaitseva uima-allas. Äärettömän altaan reunalla kelpasi paistatella päivää. Välillä tarjoilija kävi kysymässä, maistuisiko kenties vielä toinen papaijadaiquiri. Henkilökunta oli muutenkin aina valppaana ja kyselemässä kuulumisia säteilevät hymyt naamalla.

Sijainti on hiukan syrjässä, mutta tuktukilla hurautti nopeasti paikkaan kuin paikkaan. Tämänkin huoneen parvekkeelta kelpasi ihailla Phnom Penhiä, ja pisteet myös isosta suihkupäästä.

Söin myös Patio Hotellin ravintolassa korkeista hinnoista huolimatta pariin otteeseen. Pienet tapakset sulivat suuhun, ja kambodzalainen kansallisruoka fish amok tarjoiltiin meikäläisen makuun, eli kookospähkinässä. Aamiaisvalikoima oli sen verran vastustamaton, että lounaan voikin jättää välistä. Ja kaikista aterioista sai tietysti nauttia upean näköalan äärellä.

Huoneet Patiossa alkavat 50 eurosta yöltä. Varaa Patio Hotel täältä (affiliate-linkki, eli Muuttolintu saa pienen komission).

fish amok

Patio Hotel Phnom Penh

Patio Hotel Phnom Penh

Phnom Penh ei siis kaupunkina tehnyt suurta vaikutusta. Suosittelen silti visiittiä ihan jo pelkästään Kuoleman kenttien takia. Mitä muuta nähtävää Phnom Penhistä löytyy? Siitä lisää ensi kerralla.

Kaikki vinkit ja kokemukset Kambodzaan löydät täältä.


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.

2018-04-01T03:49:08+03:00syyskuu 7, 2017|Kambodza|

3 Comments

 1. Laura / Irtiottoja maailmalle syyskuu 7, 2017 9:29 am - Vastaa

  Oi, huikea uima-allas Patiossa, eikä hotelleja kyllä ole hinnoilla pilattu! Mulle jäi aikanaan kaupungista ihan samanlaiset fiilikset. Kuoleman kentät ja S21 toki olivat ehdottomasti vierailun arvoisia, mutta muuten en kaupunkiin syttynyt, lohdullista että en ole yksin fiilisten kanssa 🙂

 2. Jenni / Unelmatrippi syyskuu 7, 2017 2:09 pm - Vastaa

  Mä tykkäsin kanssa Phnom Penhissä ruuista! Me käytiin siellä mm. jollain markkinoilla Killing Fieldsien ja S-21-vankilamuseon lisäksi, mutta eipä siellä markkinoilla mitään sinänsä kummempaa nähtävää ollut. Itse kaupungissa ei munkaan mielestä ollut mitään erityistä – jäi vähän mitäänsanomaton fiilis sen suhteen. Toisaalta kuitenkin me viihdyttiin ihan hyvin. Parasta olivat tosiaan sapuskat ja ravintolatarjonta, ja meidän halpismajoituskin oli tosi jees verrattuna moneen muuhun mestaan.

 3. Jarmo K. Korhonen maaliskuu 31, 2018 7:46 pm - Vastaa

  Viikon taalla paikanpaalla, mm. kuuluisalla 136-kadulla viihtyneena ymmarsin vasta, etta pikkutytoilla viittasit ihmisten pituuskasvuun, mika tuntuu aika torkealta. Kanta-kmehrien geeniperima ja perinteinen ruokavalio eivat kasvata ihmisista kovin pitkia. Rakastettavan hauskoja ja mukavia kyllakin pituudesta ja tyotehtavista viihdyttaa asiakkaita huolimatta.

  Ja eiko siita sodasta ole jo vuosikymmenia? Korruptio ja mukavien naapurimaiden Thaimaan ja Vietnamin halut ja toimet jarruttaa Kamputsean kehitysta toimivat.

Jätä kommentti