Siem Reap – Muutakin kuin temppeleitä

Kambodzan Siem Reap on muutakin kuin temppeleitä. Jäi harmittamaan, että vietimme kaupungissa vain kolme päivää, sillä se upposi pitkälti temppeleiden tutkimiseen ja sen jälkeisen kylmän Angkor -bissen imeskelyyn altaan äärellä.

Siem Reap kokemuksia

Tonle Sap -järven tuntumassa sijaitseva Siem Reap osoittautui ihan viehättäväksi paikaksi, ainakin jos esimerkiksi pääkaupunkiin Phnom Penhiin vertaa.

Siem Reap kokemuksia

Turistimäärien räjähdettyä kaupunki kehittyy hurjaa vauhtia. Siem Reap nimettiin hiljattain yhdeksi maailman kymmenestä paikasta, jotka ovat muuttuneet eniten turismin myötä viimeisen 10 vuoden aikana. Nykyään on vaikea kuvitella, että Siem Reapin Pub Street nimettiin aikoinaan kylän ainoan pubin mukaan! Nykyäänhän se on vieri vieressä pubeja ja ravintoloita.

Pub Street Siem Reap

Koska kalja irtoaa 70 sentillä eivätkä drinksujenkaan hinnat päätä huimaa, kävimme Angkor What -baarissa yksillä ihmettelemässä Pub Streetin kuhinaa. Takaisin hotellille suhautettiin tietenkin tyylillä, paikallisella batmobiililla.

Vastapäisessä Temple Barissa pääsee nauttimaan joka ilta perinteisistä apsara-tanssiesityksestä. Khmer Rougen hirmuvallan aikaan apsara -tanssi katosi Kambodzasta lähes kokonaan, mutta sen jälkeen perinne on herätetty taas henkiin. Tanssille tyypillistä ovat koristeelliset asut ja elegantti liikehdintä.

Esitys on ilmainen, mutta on tietysti suotavaa tilata vähintään juotavaa. Ruokakin oli ihan mukiinmenevää, vaikka ei varmasti Kambodzan parasta antia ollutkaan.

Apsara Siem Reap

Apsara esitys, Siem Reap

Siem Reapin lukuisilla Night marketeilla innostuin sen verran, että harmitti, että olin saapunut maahan niin täyden rinkan kanssa. Uhmasin silti rinkan tilavuutta shoppailemalla vaatteita ja söpöt kookoksesta tehdyt kulhot.

Night Market Siem Reap

Välillä voi pysähtyä maistelemaan jätskiä, tai jos rohkeutta riittää, paistettuja torakoita, käärmeitä tai skorpioneja. Suosittelen tosin sitä ennen keräämään rohkeutta vaikka mobiilissa drinkkibaarissa.

Suosittelen varaamaan kokonaisia päiviä myös kaupungin muihin nähtävyyksiin, sillä tekemistä Siem Reapissä kyllä riittää myös temppeleiden tuolla puolen. On kelluvaa kylää, ristelyä, loistavia ravintoloita ja kokkikursseja, tanssiesityksiä, kambodzalaista sirkusta…

Siem Reap on myös yksi Kaakkois-Aasian nousevia joogakohteita. Skippaa joskus Bali ja tule Kambodzaan joogaamaan, jos minulta kysytään!