Tuhannen ja yhden yön taikaa Marokossa

Marokossa on huomaamatta vierähtänyt jo kuukausi. Rakkaussuhde Marokkoon ei alkanut ilman alkukankeuksia, mutta ensimmäisten päivien sopeutumisvaikeuksien jälkeen olen korviani myöten rakastunut maahan ja sen ainutlaatuiseen kulttuuriin.

Kuukauteen on mahtunut eksymisiä Marrakechin soukiin, ihastuttavia riadeja eli tyypillisiä marokkolaisia majataloja, rantaelämää Essaouirassa ja tietysti sitä tuhannen ja yhden yön tunnelmaa, mitä Marokosta lähdettiin etsimään. Tässä pieni kurkistus viime aikoihin ja siihen, miten elämä Marokossa on lähtenyt rullailemaan.

Marokko kokemuksia

Marokko – Ensivaikutelmia ja kokemuksia

Marokko ei hurmannut ensisilmäyksellä, mutta se oli olosuhteiden ja reissuväsymyksen syytä. Saavuin sateiseen Casablancaan vatsatautisena lennolta, joka oli yksi elämäni kaameimmista. Hotellimme oli ylihinnoiteltu pettymys, taksikuskit vedättivät, ja Casablanca kaukana siitä romanttisesta kaupungista, minkälaiseksi sen mieleni sopukoissa olin maalannut. Kielimuuri rasitti (ensimmäisenä aamuna ostin aamukahviin vahingossa fermentoitua vuohenmaitoa… ei jatkoon). Kaiken kukkuraksi selvisi, että joku reissaa ympäri Eurooppaa luottokortillani.

Alkuaikoihin Marokossa kuului paljon reissuelämän vähemmän hohdokkaita hetkiä. Sopeutuminen uuteen ja niin täysin erilaiseen kulttuuriin otti aikansa, mutta muutamassa viikossa olemme ehtineet kiintyä Marokkoon niin, että päätimme viipyä täällä uuden vuoden yli.

riad marrakeshissa

Casablanca on Marokon suurin kaupunki

Monille tulee Casablancasta mieleen samanniminen vanha klassikkoelokuva. Casablanca -elokuva on kuitenkin kuvattu studiossa eikä ollenkaan kuvaa Casablancaa, ainakaan sellaisena kuin se tänä päivänä on. Casablanca on iso miljoonakaupunki ja moderni kaupallinen keskus.

Jos Marokkoon tulee haikaillen elokuvan romanttista tunnelmaa, kannattaa mieluummin suunnata muualle. Casablancassa kuitenkin tykästyimme siihen, että siellä ei ollut hirveästi turisteja. Saimme ihailla yhtä maailman suurimmista moskeijoista, Hassan II:n moskeijaa, kaikessa rauhassa.

moskeija Casablancassa

Marokkolaista arkea Essaouirassa

Olimme odottaneet kovasti Marokon Essaouiraa, sillä täällä oli aika vihdoin ottaa pieni tauko jatkuvasta reissaamisesta ja pysähtyä. Vuokrasimme Essaouirasta kuukaudeksi modernin marokkolaisen kodin.

Essaouira on rento rantakaupunki, josta löytyy loputtoman pitkä ranta sekä medina eli vanha kaupunki, jonka täytyy kuulua Marokon hienoimpiin. Kun näimme ensimmäisenä iltana auringon laskevan palmujen siluettien taakse, tiesimme tulleemme oikeaan paikkaan. Meren läheisyys tekee hyvää. Rohankin totesi, että kyllä sen huomaa tämän tytön naamassa, että ollaan saavuttu sinne minne kuulun – rannalle.

Essaouiran ranta

Asuntomme sijaitsee vain 50 metrin päässä rannalta. Laskuveden aikaan valtavan leveän rannan jaamme muutamien paikallisten, muutaman hassun turistin, joskus kamelien ja hevosten kanssa. Laiskat kissat ja koirat makaavat auringossa kaduilla ja vanhat miehet siemailevat minttuteetä rantakuppiloissa velhomaiset, suippohuppuiset djellaba -kaavut päällään. Elämä Essaouirassa on leppoisaa.

Olemme ihastuneet asuntoomme ja ja Essaouiraan niin kovin, että harmittaa, ettemme varanneet tänne enemmän aikaa.

Lumoava Marrakesh

Olemme piipahtaneet myös Marokon vaaleanpunaisessa kaupungissa Marrakeshissä, joka on myös maan turismin keskus. Marrakeshin medinan kapeilla kujilla seikkaillessa tunsin itseni oman elämäni Aladdiniksi. Marrakeshissä eksyimme soukin sokkeloihin, ihailimme kattoterasseilla auringonlaskuja ja yövyimme yhdessä Marrakeshin söpöimmistä riadeista.

Alkukankeuksien jälkeen mitä enemmän tutustun Marokkoon, sitä enemmän siihen rakastun. Essaouirasta jatkamme matkaa Saharan aavikolle, takaisin Marrakechiin ja sieltä Pohjois-Marokkoon. Marokko on kiehtova maa, enkä malta odottaa, että pääsen näkemään sitä enemmän!

Lue myös: Vinkit Marokkoon – Tiedä nämä 17 asiaa ennen matkaa