Millainen matkailija olen?

Matkustustyylejä on monia reppureissaajasta pakettimatkailijaan ja maabongaukseen. En halua sulloa matkustustyyliämme lokeroon, vaan nautimme matkailusta sen monissa muodoissa ja aina uusia, erilaisia kokemuksia janoten. Tässä kuitenkin joitakin piirteitä meidän matkustustyylistämme. Millaisia matkailijoita olemme?

Vaihtelu virkistää matkailussakin

Rakastamme tropiikin lämpöä ja palmurantoja – se on ehkä ruudun läpi välittynytkin. Mutta joskus myös nautimme muutamasta päivästä suurkaupungin vilskeessä, ja joskus lähdemme vuorille rauhoittumaan. Joskus majoitumme yksinkertaisessa homestayssä, joskus palatsissa, fiiliksen mukaan. 

Rakastamme löytää salaisia helmiä, joita turistilaumat eivät vielä ole vallanneet, autioita rantoja, kauniita kyliä ja uniikkeja hotelleja. 

Millainen matkailija olen | Tyttö nojaa palmuun auringonlaskussa.

Rakastamme road trippejä ja valokuvausta, luontokohteita ja glampingiä.  Joskus kaipaamme seikkailulomaa kuten vaikkapa riksarallia Intiassa, joskus puhdasta hemmottelulomaa lomakoomassa. 

Rakastamme äärettömiä uima-altaita, mutta myös yksinkertaisia bambumajoja, niin usean ruokalajin illallisia kuin katuruokaakin.

Millainen matkailija olen | Tyttö kaataa teetä palatsissa uima-altaan äärellä.

Luontoon vai kaupunkiin, rannoille vai vuorille?

Asuimme vuosia keskellä Melbournen miljoonakaupungin sykettä. Ehkä siksi nykyään matkoilla suuntaamme mieluummin luontoon tai rannoille. Rohan houkuttelee minut silloin tällöin palmurannoilta vuoria kiipeilemään, kuten viime vuonna Bhutaniin.

Lähellä sydäntä ovat myös hyvinvointilomat ja joogaretriitit. Rohan sen sijaan haaveilee fyysisesti haastavista aktiivilomista, pyöräilystä ja pitkistä melontalomista. Vielä en ole suostunut, mutta never say never

Emme keräile maita listalle kuin ansiomerkkejä, sillä yhdenkin maan sisällä on loputtomasti nähtävää, ja vain yhden kohteen näkemällä siitä voi saada yksipuolisen kuvan. On monia maita, joihin haluan palata vielä useamman kerran, niihin kuuluvat esimerkiksi Intia, Välimeren maat ja Filippiinit.

Passileimojen lukumäärää suurempi rikkaus on tutustua maahan syvemmin kuin vain raapaisemalla pintaa.

Samalla periaatteella en halua matkan aikana vain juosta pää kolmantena jalkana nähtävyydeltä toiselle, vaan jättää myös aikaa pysähtymiseen ja ympäristön itseeni imemiseen.

“Eikö muu kelpaa kuin luksus?”

Näin kuului joku nenäkäs kommentti joskus. Yleensä majoitumme ihan tavallisissa hotelleissa, silloin tällöin itseämme luksuksella hemmotellen. Majoituksissa arvostamme ainutlaatuisuutta, persoonallisuutta ja hyvää hinta-laatusuhdetta.

Ylellisistä luksuskokemuksista nauttii eniten silloin, kun niissä ei majoitu joka päivä. Sitä paitsi vaatimattomassa homestay -majoituksessa pääsee usein aivan eri tavalla kulttuuriin sisälle kuin kiiltävässä, mutta usein hiukan tunnelmaltaan kylmässä luksushotellissa. 

En pistä pahakseni muutaman yön telttailua enkä nyrpistä nokkaani edes hostellille jos kohde sitä vaatii, mutta valehtelematta nautin kyllä täysillä tasokkaan hotellin täyteläisistä lakanoista ja viiden tähden palveluista. 

Millainen matkailija olen – Lentämällä vai maata pitkin?

Pelkään ja inhoan lentämistä. Sen verran monta kertaa on lentoväsymyksen takia mennyt matkan ensimmäiset päivät pilalle, että nykyään vältämme pitkiä yölentoja ja suosimme mahdollisimman suoria lentoja. Tämä tietysti hintaa silmällä pitäen, ja joskus lentoyhtiönkin huomioon ottaen. 

Inhoan sitä lentokenttärumbaa, ahdasta sulloutumista ja epämukavuutta, unettomia öitä kun en pysty nukahtamaan, mutta olen liian väsynyt tehdäkseni mitään muutakaan.

Rakastamme road trippien antamaa vapaudentunnetta, ja road trip Australian ympäri on edelleen kaikkien reissujen kuningas. Bussimatkoja koitamme välttää, sillä kärsin niissä pahasta matkapahoinvoinnista.

Joskus on pitänyt hypätä kesken matkan ulos bussista, kun Yrjö on yllättänyt.

Junamatkoja ja veneretkiä sen sijaan rakastan. Suosikkireissuihimme ovat kuuluneet junamatkailu Intiassa ja Vietnamissa, sekä purjehdusretki Filippiineillä. Yksi suurimmista unelmistamme on jonain päivänä oppia purjehtimaan. 

Millainen matkailija olen kohteessa?

Kohteessa tykkään tutustua paikallisiin ihmisiin, kulttuuriin ja usein hiukan myös historiaan – näin matkasta saa enemmän irti.

Kohtaamiset ihmisten kanssa ovat usein reissujen parasta antia. 

Suunnittelemme matkamme itse ja käytämme suunnitteluun paljon aikaa. Minä olen se tyyppi, jolla on aina nähtävyydet, muutama ravintola ja valokuvauspaikka ylös kirjattuna. Usein tutustun kohteeseen jo ennen matkaa kirjojen muodossa.

Vaikka suunnittelemme matkamme aika tarkkaan, meille on tärkeää myös jättää aikaa päämäärättömään haahuiluun ja tilaa spontaaneille ideoille ja niiden omien helmien löytämiseen.

Ruoka on isossa roolissa matkoillamme, ja kohteessa kuin kohteessa haluamme tutustua paikallisiin erikoisuuksiin ilman ennakkoluuloja.

Oli kyseessä sitten vaikka mangrovemadot, kaikkea kuuluu maistaa.

Ruoka on tärkeä osa maan kulttuuria, ja ruoka on myös oiva yhdistävä tekijä ihmisiin tutustuessa.

Nomadielämä on pakottanut hiukan muuttamaan matkustustottumuksia. Nyt esimerkiksi kunnon netti on tärkeä kriteeri, kun pelkillä lomamatkoilla suuntaisimme mieluummin sinne, mistä yhteyttä ei löydy. 

Olemme siis matkailijoina aikamoisia joustavia, mukautuvia kameleontteja. Olisihan se elämä tylsää, jos aina olisi sidottu tietynlaiseen matkustustyyliin!

Lue myös:

Vinkit parhaiden majoitusten metsästykseen
15 tapaa, miten matkailu on muuttanut minua
Omituisia matkakokemuksia
Matkalla pariskuntana – Miten parisuhde kestää pitkän matkan?