Millainen matkailija olen?
Matkustustyylejä on monia reppureissaajasta pakettimatkailijaan ja maabongaukseen. En halua sulloa matkustustyyliämme lokeroon, vaan nautimme matkailusta sen monissa muodoissa ja aina uusia, erilaisia kokemuksia janoten. Tässä kuitenkin joitakin piirteitä meidän matkustustyylistämme. Millaisia matkailijoita olemme?
Vaihtelu virkistää matkailussakin
Rakastamme tropiikin lämpöä ja palmurantoja – se on ehkä ruudun läpi välittynytkin. Mutta joskus myös nautimme muutamasta päivästä suurkaupungin vilskeessä, ja joskus lähdemme vuorille rauhoittumaan. Joskus majoitumme yksinkertaisessa homestayssä, joskus palatsissa, fiiliksen mukaan.
Rakastamme löytää salaisia helmiä, joita turistilaumat eivät vielä ole vallanneet, autioita rantoja, kauniita kyliä ja uniikkeja hotelleja.
Rakastamme road trippejä ja valokuvausta, luontokohteita ja glampingiä. Joskus kaipaamme seikkailulomaa kuten vaikkapa riksarallia Intiassa, joskus puhdasta hemmottelulomaa lomakoomassa.
Rakastamme äärettömiä uima-altaita, mutta myös yksinkertaisia bambumajoja, niin usean ruokalajin illallisia kuin katuruokaakin.
Luontoon vai kaupunkiin, rannoille vai vuorille?
Asuimme vuosia keskellä Melbournen miljoonakaupungin sykettä. Ehkä siksi nykyään matkoilla suuntaamme mieluummin luontoon tai rannoille. Rohan houkuttelee minut silloin tällöin palmurannoilta vuoria kiipeilemään, kuten viime vuonna Bhutaniin.
Lähellä sydäntä ovat myös hyvinvointilomat ja joogaretriitit. Rohan sen sijaan haaveilee fyysisesti haastavista aktiivilomista, pyöräilystä ja pitkistä melontalomista. Vielä en ole suostunut, mutta never say never!
Emme keräile maita listalle kuin ansiomerkkejä, sillä yhdenkin maan sisällä on loputtomasti nähtävää, ja vain yhden kohteen näkemällä siitä voi saada yksipuolisen kuvan. On monia maita, joihin haluan palata vielä useamman kerran, niihin kuuluvat esimerkiksi Intia, Välimeren maat ja Filippiinit.
Passileimojen lukumäärää suurempi rikkaus on tutustua maahan syvemmin kuin vain raapaisemalla pintaa.
Samalla periaatteella en halua matkan aikana vain juosta pää kolmantena jalkana nähtävyydeltä toiselle, vaan jättää myös aikaa pysähtymiseen ja ympäristön itseeni imemiseen.
“Eikö muu kelpaa kuin luksus?”
Näin kuului joku nenäkäs kommentti joskus. Yleensä majoitumme ihan tavallisissa hotelleissa, silloin tällöin itseämme luksuksella hemmotellen. Majoituksissa arvostamme ainutlaatuisuutta, persoonallisuutta ja hyvää hinta-laatusuhdetta.
Ylellisistä luksuskokemuksista nauttii eniten silloin, kun niissä ei majoitu joka päivä. Sitä paitsi vaatimattomassa homestay -majoituksessa pääsee usein aivan eri tavalla kulttuuriin sisälle kuin kiiltävässä, mutta usein hiukan tunnelmaltaan kylmässä luksushotellissa.
En pistä pahakseni muutaman yön telttailua enkä nyrpistä nokkaani edes hostellille jos kohde sitä vaatii, mutta valehtelematta nautin kyllä täysillä tasokkaan hotellin täyteläisistä lakanoista ja viiden tähden palveluista.
Millainen matkailija olen – Lentämällä vai maata pitkin?
Pelkään ja inhoan lentämistä. Sen verran monta kertaa on lentoväsymyksen takia mennyt matkan ensimmäiset päivät pilalle, että nykyään vältämme pitkiä yölentoja ja suosimme mahdollisimman suoria lentoja. Tämä tietysti hintaa silmällä pitäen, ja joskus lentoyhtiönkin huomioon ottaen.
Inhoan sitä lentokenttärumbaa, ahdasta sulloutumista ja epämukavuutta, unettomia öitä kun en pysty nukahtamaan, mutta olen liian väsynyt tehdäkseni mitään muutakaan.
Rakastamme road trippien antamaa vapaudentunnetta, ja road trip Australian ympäri on edelleen kaikkien reissujen kuningas. Bussimatkoja koitamme välttää, sillä kärsin niissä pahasta matkapahoinvoinnista.
Joskus on pitänyt hypätä kesken matkan ulos bussista, kun Yrjö on yllättänyt.
Junamatkoja ja veneretkiä sen sijaan rakastan. Suosikkireissuihimme ovat kuuluneet junamatkailu Intiassa ja Vietnamissa, sekä purjehdusretki Filippiineillä. Yksi suurimmista unelmistamme on jonain päivänä oppia purjehtimaan.
Millainen matkailija olen kohteessa?
Kohteessa tykkään tutustua paikallisiin ihmisiin, kulttuuriin ja usein hiukan myös historiaan – näin matkasta saa enemmän irti.
Kohtaamiset ihmisten kanssa ovat usein reissujen parasta antia.
Suunnittelemme matkamme itse ja käytämme suunnitteluun paljon aikaa. Minä olen se tyyppi, jolla on aina nähtävyydet, muutama ravintola ja valokuvauspaikka ylös kirjattuna. Usein tutustun kohteeseen jo ennen matkaa kirjojen muodossa.
Vaikka suunnittelemme matkamme aika tarkkaan, meille on tärkeää myös jättää aikaa päämäärättömään haahuiluun ja tilaa spontaaneille ideoille ja niiden omien helmien löytämiseen.
Ruoka on isossa roolissa matkoillamme, ja kohteessa kuin kohteessa haluamme tutustua paikallisiin erikoisuuksiin ilman ennakkoluuloja.
Oli kyseessä sitten vaikka mangrovemadot, kaikkea kuuluu maistaa.
Ruoka on tärkeä osa maan kulttuuria, ja ruoka on myös oiva yhdistävä tekijä ihmisiin tutustuessa.
Nomadielämä on pakottanut hiukan muuttamaan matkustustottumuksia. Nyt esimerkiksi kunnon netti on tärkeä kriteeri, kun pelkillä lomamatkoilla suuntaisimme mieluummin sinne, mistä yhteyttä ei löydy.
Olemme siis matkailijoina aikamoisia joustavia, mukautuvia kameleontteja. Olisihan se elämä tylsää, jos aina olisi sidottu tietynlaiseen matkustustyyliin!
Lue myös:
Vinkit parhaiden majoitusten metsästykseen
15 tapaa, miten matkailu on muuttanut minua
Omituisia matkakokemuksia
Matkalla pariskuntana – Miten parisuhde kestää pitkän matkan?
Muuttolintu somessa:
Instagram: @gratefulcoconut
Facebook: Muuttolintu -matkablogi
Twitter: @muuttolintu1
Blogit.fi: Muuttolintu
Tanja/Minimaattori
Hyvin tutulta kuulostaa!
Luksus tuntuu luksukselta vain jos sitä saa harvoin ja usein sitä luksusta on pienen hotellin yksityinen huone, ei niinkään viiden tähden jättihotelli.
Ja kyllä, sopivassa suhteessa luontoa ja kaupunkeja, mutta kaikkialla paikallista ruokaa!
Rauhallista joulua ja hyviä reissuja teille!
Susanna
Hyvää Joulua!
voisiko se pahaolo busseissa johtua dieselistä? minullekin tulee pahaolo diesel autoissa, kun taas biopolttoaineella kulkevissa busseissa en ole voinut niin pahoin. Huomasin etten voinut kanarialla pahoin taxeissa, ilmeisesti ne olivat mersuja ja saattoivat kulkea biopolttoaineella. Suomessa olen voinut ihan aina pahoin autoissa ja myös Berliinissä taxissa tuli pahaolo.
Asko Leppilampi
Kiitos upeasta koosteesta ja matkailupersoonanne esittelystä. Kovasti löydän itseäni noista jutuistasi.
Pakko jälleen kerran kehua upeita kuviasi. Melkein kateeksi käy 🙂
Hyvää joulua ja elämyksellistä matkailuvuotta 2019.
Suvi / Suvin matkassa
Osuva kirjoitus, tunnista siitä paljon samaa kuin omassa matkustustyylissäni. Sopivassa suhteessa kaikkea, ja ilman joustavuutta sitä tekisi omasta matkustamisesta vaan hankalaa..
Lotta-Maaria / delfiininselassa
Aika samantyylinen matkustustyyli myös, silloin tälläin joku mukavempi majoitus, mutta muuten guesthouseja ja edullisia hotelleja. Ps. Kannattaa tsekata Find my crew-sivusto ja tehdä sinne profiili, niin voitte päästä harjoittelemaan purjehtimista! Meillä meni aikataulut vähän ristiin sen kanssa, mutta joku päivä täytyy päästä kokeilemaan
Anni|Rajatapaukset
Hyvältähän tuo teidän tyyli kuulostaa ja näyttää!
Sulla on aina niin hyvännäköisiä kuvia että ehkä siitä helposti saa käsityksen että kaikki on aina tosi upeaa ja luksusta, vaikka se tuskin on ikinä totta kenenkään elämästä 🙂
Aino Aloha
Kuulostaa tutulta! Monipuolisuus on se juttu 🙂 Itse kaihdan myös maiden keräilyä; tuntuu että siinä touhussa ei ole perimmiltään muuta tarkoitusta kuin osoittaa muille että minäpäs se olen kova matkustelemaan. Maiden keräily ei omalla kohdalla tule kysymykseen siinäkään, että moniin maihin rakastun niin voimakkaasti että haluan päästä sinne uudestaan tutkimaan maan muita kolkkia. Tosi kiva postaus tämä!
Jenni Siusluoto
Ihanaa lukea teidän matkustustodellisuudesta! Ja täysin samaa mieltä lähes kaikesta. Paratiisirannat ja palmut taitavat olla meidän yhteinen intohimo. 😉
Teillä on kyllä niin ihanan rohkea ja spesiaali elämäntapa, että ei mitään rajaa! Nomadielämästä haaveilen minäkin, vaikka nykyään saankin matkustaa jotakuinkin niin paljon kuin haluan. Ehkäpä kuitenkin jossain kohtaa meidänkin pysyvä koti on jossakin muualla kuin Suomessa.
Liisa - Studying the World
Mäkin tunnistan itseni tästä, etenkin tuosta “emme halua sulloa matkustustyyliämme lokeroon, vaan nautimme matkailusta sen monissa muodoissa”. Joskus se tarkoittaa viiden tähden hotellia, yleensä mahdollisimman edullista majoitusta (jaettuja hostelleja pyrin itse välttämään, mutta tänä vuonna tuli matkattua sellaisessakin). En myöskään tykkää lentämisestä enkä etenkään bussimatkailusta, mutta junalla reissaamista rakastan. Mun matkustusvalintoja rajoittaa jonkin verran ajokortin puute sekä kasvissyönti – mangrovemadot jäävät siis täällä maistamatta, haha! 🙂
Anna K. - Kaukaa haettua
Hyvä kirjoitus, hyviä pointteja! Pitkälti samoja fiiliksiä mulla, paitsi en juurikaan viihdy neljän-viiden tähden hotelleissa, joihin työmatkoilla olen joutunut, liian kliinistä mulle. Hyvä majoitus on ennen kaikkea persoonallinen ja ko. maalle tyypillinen, ei samaa kaavaa kuin kaikkialla maailmassa. Parasta on paikallisiin tapohin ja ihmisiin tutustuminen ja hidas matkustaminen, silloin ehtii pintaa syvemmälle. Rasti-ruutuun suoritusmatkailu on syvältä!
Sanna I Seven Seas
Kuulostaa tutulle tavalle matkustaa ja hyvin avasit sen tähän postaukseen. Lentopelosta ollaankin aiemmin puhuttu jo ja mieluusti matkustan esim maan sisällä juurikin maa/meriteitse. Tuosta ruokailusta joudun kyllä vetäytymään, sillä olen just tosi ujo maistamaan mitään uutta :/ hahaha 😀
Ps. Purjehtiminen on ihanaa <3
VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa
Ihanasti kuvattu tuo viimeinen kappale – mukautuvia kameleontteja. Mielenkiintoista oli lukea teistä lisää ja siitä miten reissaatte. Teillä on kyllä aina niin huikeita majoituksia, joiden perään kuolaan aivan hulluna. Sun blogista tulee muutenkin aina niin hyvälle tuulelle – palmuparatiisit ja aurinko toimii! <3