Viinisiepon Australia

Pidit viinistäsi sitten kulmikkaana, pöyhkeänä, nahkaisena tai yksinkertaisesti mahdollisimman halpana, Australia on viinin rakastajille.

Australia on noussut kohisten viime vuosisadan aikana kohti maailman viinintuottajien ja erityisesti viininviejien kärkeä. Viisasten juomaa tuotetaan Australiassa yli miljardi litraa vuosittain ja noin 130 eri lajiketta. Viljellyimpiä rypäleitä ovat shiraz, cabernet sauvignon ja chardonnay.

Ausseista ovat peräisin myös niinkin nerokkaat viinin rakastajan keksinnöt kuin kierrekorkki viinipulloissa sekä viinitonkka, eli reppureissaajien kuuluisa hopeinen tyyny.

Australian viinitiloilla

Sitkeää, pyylevää, eläimellistä, intellektuaalisesti tyydyttävää? Tunnustan, itse en välttämättä haista viinilasissa muuta kuin kenties joskus hieman tynnyrin vivahteita. Maku tuo mieleen yleensä lähinnä viinin, kenties alkoholin ja rypäleiden vivahteilla. Jos on pakko keksiä joku jännittävämpi adjektiivi, niin ne viinit, mitä olen yleensä maistanut, ovat usein maistuneet erittäin vietteleviltä, suutuntuman ollessa huumaava.

Laskisin itseni silti viini-intoilijaksi. Ainakin, jos se tarkoittaa sitä, että on innoissaan viinistä. Ja viiniasiantuntijaksikin, jos se tarkoittaa, että juo paljon viiniä.

Australian viinitilat

Australian viinitiloilla ei onneksi tarvitse teeskennellä olevansa viinisnobi, vaan siellä voi vierailla hyvillä mielin myös minunlaiseni viinisiepot, joista viini on yleensä vain hyvää tai juotavaa. Jos siltä tuntuu, tarvetta huljuttelulle, nuuskimiselle, purskuttelulle tai vihannesten vivahteille ei ole.

Maistelu on useimmiten ilmaista, ja maistiaisia saa muutamasta muutamaan kymmeneen.

Toivoa on minullakin. Vaikka viininenä veisikin viinitiloille ilmaisten maistiaisten toivossa, viinitiloilla usein myös oppii lisää viineistä. Sommelierit mielellään kertovat tilasta ja sen viineistä, ja viininmaistelun yhteydessä voi joskus päästä myös tutustumaan viinin valmistuksen vaiheisiin.

Australian viinialueet

Australian matkaan kannattaa siis sisällyttää visiitti viinitilalle. Vielä parempi, jätä auto kotiin ja lähde järkätylle viinikierrokselle. Esimerkiksi Melbournesta lähtevä 4-5 viinitilaa kattava kierros läheiseen Yarra Valleyhin kustantaa noin 60 euroa.

Tissutella ei sovi tyhjällä mahalla, ja sopivasti monilla Australian viinialueista viinintuotannon kylkeen on muodostunut myös mahtava ruokakulttuuri. Siispä viinitilaretken yhteyteen kannattaa suunnitella myös syöpöttelyä. Alueilla tuotetaan usein myös esimerkiksi oliiveja, juustoja tai vaikka suklaata.

Australian viinialueet

Missä niitä viinejä sitten pääsee maistelemaan? Viinintuotanto keskittyy Australian eteläosiin. Viinialueita löytyy paljon myös suurkaupunkien lähistöltä. On siis todennäköistä, että tätä jumalten nektaria tarjoillaan muutaman tunnin ajomatkan säteellä missä sitten oletkin.

Nimekkäimpien viinitilojen lisäksi kannattaa pysähtyä myös söpöille pienemmille tiloille.

Australian viinialueet

Australiassa on viinialueita kuutisenkymmentä. Me olemme vierailleet niistä noin kymmenellä, joillakin tosin vain yhden viinitilan verran. Tässä meidän koluamiamme viinialueita, toiset suuria ja maailmankuuluja, toiset pienempiä.

1. Margaret River sijaitsee Länsi-Australiassa kolmisen tuntia etelään Perthistä. Parinsadan viinitilan lisäksi Margaret Riveriltä löytyy mahtavaa ruokaa. Margaret Riverille tulee lähteä ajan kanssa, lähistön upeita kansallispuistoja kuten Leeuwin-Naturalistea ei myöskään kannata nimittäin missata!

Margaret Riverin herkkuja

Leeuwin-Naturaliste kansallispuisto

2. Barossa Valley , yksi Australian tärkeimpiä viinialueita, sijaitsee 60 kilometriä Adelaidesta koilliseen. Barossa Valley ihastuttaa erityisesti punaviineillään, ja Barossa Valleyn shirazit ovatkin maailmankuuluja. Alueelta löytyy 150 viinitilaa, mukaanlukien kuuluisat Jacob’s Creek, Seppeltsfield ja Pensfold. Barossa Valleyssä kannattaa ehdottomasti tutustua myös alueen muihin herkkuihin! Kokemuksen syvällä rintaäänellä, päivä ei riitä.

Barossa Valley Australia

Barossa Valley Australia

3. Yarra Valley tunnin ajomatkan päässä Melbournesta on meille se tutuin viinialue. Alueelta löytyy yli 90 viinitilaa. Yarra Valleyn tunnetuimpia viinejä ovat chardonnay, pinot noir ja pinot gris. Tsekkaa viinitiloista esimerkiksi Yering, Rochford ja Domaine Chandon.

Yarra Valley, Melbourne

Yarra Valley, Melbourne

4. Tamar Valley Tasmaniassa on nimetty joskus yhdeksi maailman parhaista viinireiteistä, vaikka pienempi onkin, tai ehkä juuri siksi. Alueelta löytyy kolmisenkymmentä viinitilaa. Josef Chromyn viinitila jakeli reiluja maistiaisia, pisteet sille.

Australian viinialueet

5. Swan-joen varrella sijaitseva Swan Valley on oiva kohde päiväretkelle Perthistä. Me osallistuimme kierrokselle, joka lähti Perthistä botskilla lipuen ja Swan Valleyhin saapuessamme vaihdoimme bussiin. Viinitiloista jäi mieleen esimerkiksi alla kuvissa oleva Lancaster.

Australian viinialueet

Australian viinialueet

6. Päiväretken päässä Melbournesta sijaitsee Mornington Peninsula, joka tunnetaan erityisesti viehättävistä rantakylistään. Mutta Morningtonin niemimaan alueelta löytyy myös paljon muuta, kuten esimerkiksi komeita kansallispuistoja ja viinitiloja. Tsekkaa esimerkiksi Myrtaceaen ja T’Gallantin viinitilat. Lisäjännitystä hiprakkaan saa lähtemällä viinitilakierrokselle hevosen selässä!

Australian viinialueet

Mornington Peninsulan viinitiloilla

7. Clare Valleyn viinialue sijaitsee parin tunnin päässä pohjoiseen Adelaidesta. Nelisenkymmentä viinitilaa kattavalla Clare Valleyn viinialueeseen on kätevä tutustua myös pyörällä. Täällä ei voi missata alueen vanhinta viinitilaa Seven Hillsiä.

Clare Valleyn viinitiloilla

Clare Valleyn viinitiloilla

8. Grampians parin tunnin päässä Melbournesta tunnetaan kansallispuiston upeista vuoristomaisemistaan. Harva täällä nopealla vierailulla käyvä hoksaa, että lähistöllä tehdään myös loistavia viinejä, erityisesti skumppaa. Alla olevat kuvat Best’sin viinitilalta.

Grampiansin viinitilalla

Grampiansin viinitilalla

9. Macedon Rangesin viinitiloilla olemme pyörähtäneet kylpylämatkan yhteydessä Daylesfordiin tai Hepburn Springsiin. Loistava kohde hemmottelumatkalle, älä myöskään missaa alueen mahtavia ravintoloita!

Macedon Ranges viinialue

Daylesford

10. Kaakkois-Australian Shoalhaven Coastin viinialueella vietimme yön kuvauksellisella ja historiallisella Coolangatta Estaten viinitilalla. Pieni ja nuori Shoalhaven Coastin viinialue on tunnettu etenkin chambourcinistaan.

Yö viinitilalla Shoalhaven Coastilla

11. Viimeisin viinialuetuttavuutemme Australiassa on King Valley Victorian High Countryn alueella. Ehdimme vierailemaan vain siinä kuuluisimmassa eli Brown Brothersissa, mutta tänne tullaan viinisieppoilemaan varmasti toistekin!

Brown Brothersin viinitilalla

Viinitiloja riittää kymmeniä ja taas kymmeniä lisää kokeiltavaksi. Muita hyviä Australian viinialueita ovat ainakin Hunter Valley, McLaren Vale, Coonawarra, Riverland ja Riverina.

Löytyykö ruudun takaa muita viinisieppoja, mistä löytyvät teidän lemppariviinialueet?


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.