Viinisiepon Australia

Pidit viinistäsi sitten kulmikkaana, pöyhkeänä, nahkaisena tai yksinkertaisesti mahdollisimman halpana, Australia on viinin rakastajille.

Australia on noussut kohisten viime vuosisadan aikana kohti maailman viinintuottajien ja erityisesti viininviejien kärkeä. Viisasten juomaa tuotetaan Australiassa yli miljardi litraa vuosittain ja noin 130 eri lajiketta. Viljellyimpiä rypäleitä ovat shiraz, cabernet sauvignon ja chardonnay.

Ausseista ovat peräisin myös niinkin nerokkaat viinin rakastajan keksinnöt kuin kierrekorkki viinipulloissa sekä viinitonkka, eli reppureissaajien kuuluisa hopeinen tyyny.

Australian viinitiloilla

Sitkeää, pyylevää, eläimellistä, intellektuaalisesti tyydyttävää? Tunnustan, itse en välttämättä haista viinilasissa muuta kuin kenties joskus hieman tynnyrin vivahteita. Maku tuo mieleen yleensä lähinnä viinin, kenties alkoholin ja rypäleiden vivahteilla. Jos on pakko keksiä joku jännittävämpi adjektiivi, niin ne viinit, mitä olen yleensä maistanut, ovat usein maistuneet erittäin vietteleviltä, suutuntuman ollessa huumaava.

Laskisin itseni silti viini-intoilijaksi. Ainakin, jos se tarkoittaa sitä, että on innoissaan viinistä. Ja viiniasiantuntijaksikin, jos se tarkoittaa, että juo paljon viiniä.

Australian viinitilat

Australian viinitiloilla ei onneksi tarvitse teeskennellä olevansa viinisnobi, vaan siellä voi vierailla hyvillä mielin myös minunlaiseni viinisiepot, joista viini on yleensä vain hyvää tai juotavaa. Jos siltä tuntuu, tarvetta huljuttelulle, nuuskimiselle, purskuttelulle tai vihannesten vivahteille ei ole.

Maistelu on useimmiten ilmaista, ja maistiaisia saa muutamasta muutamaan kymmeneen.

Toivoa on minullakin. Vaikka viininenä veisikin viinitiloille ilmaisten maistiaisten toivossa, viinitiloilla usein myös oppii lisää viineistä. Sommelierit mielellään kertovat tilasta ja sen viineistä, ja viininmaistelun yhteydessä voi joskus päästä myös tutustumaan viinin valmistuksen vaiheisiin.

Australian viinialueet

Australian matkaan kannattaa siis sisällyttää visiitti viinitilalle. Vielä parempi, jätä auto kotiin ja lähde järkätylle viinikierrokselle. Esimerkiksi Melbournesta lähtevä 4-5 viinitilaa kattava kierros läheiseen Yarra Valleyhin kustantaa noin 60 euroa.

Tissutella ei sovi tyhjällä mahalla, ja sopivasti monilla Australian viinialueista viinintuotannon kylkeen on muodostunut myös mahtava ruokakulttuuri. Siispä viinitilaretken yhteyteen kannattaa suunnitella myös syöpöttelyä. Alueilla tuotetaan usein myös esimerkiksi oliiveja, juustoja tai vaikka suklaata.

Australian viinialueet

Missä niitä viinejä sitten pääsee maistelemaan? Viinintuotanto keskittyy Australian eteläosiin. Viinialueita löytyy paljon myös suurkaupunkien lähistöltä. On siis todennäköistä, että tätä jumalten nektaria tarjoillaan muutaman tunnin ajomatkan säteellä missä sitten oletkin.

Nimekkäimpien viinitilojen lisäksi kannattaa pysähtyä myös söpöille pienemmille tiloille.

Australian viinialueet

Australiassa on viinialueita kuutisenkymmentä. Me olemme vierailleet niistä noin kymmenellä, joillakin tosin vain yhden viinitilan verran. Tässä meidän koluamiamme viinialueita, toiset suuria ja maailmankuuluja, toiset pienempiä.

1. Margaret River sijaitsee Länsi-Australiassa kolmisen tuntia etelään Perthistä. Parinsadan viinitilan lisäksi Margaret Riveriltä löytyy mahtavaa ruokaa. Margaret Riverille tulee lähteä ajan kanssa, lähistön upeita kansallispuistoja kuten Leeuwin-Naturalistea ei myöskään kannata nimittäin missata!

Margaret Riverin herkkuja

Leeuwin-Naturaliste kansallispuisto

2. Barossa Valley , yksi Australian tärkeimpiä viinialueita, sijaitsee 60 kilometriä Adelaidesta koilliseen. Barossa Valley ihastuttaa erityisesti punaviineillään, ja Barossa Valleyn shirazit ovatkin maailmankuuluja. Alueelta löytyy 150 viinitilaa, mukaanlukien kuuluisat Jacob’s Creek, Seppeltsfield ja Pensfold. Barossa Valleyssä kannattaa ehdottomasti tutustua myös alueen muihin herkkuihin! Kokemuksen syvällä rintaäänellä, päivä ei riitä.

Barossa Valley Australia

Barossa Valley Australia

3. Yarra Valley tunnin ajomatkan päässä Melbournesta on meille se tutuin viinialue. Alueelta löytyy yli 90 viinitilaa. Yarra Valleyn tunnetuimpia viinejä ovat chardonnay, pinot noir ja pinot gris. Tsekkaa viinitiloista esimerkiksi Yering, Rochford ja Domaine Chandon.

Yarra Valley, Melbourne

Yarra Valley, Melbourne

4. Tamar Valley Tasmaniassa on nimetty joskus yhdeksi maailman parhaista viinireiteistä, vaikka pienempi onkin, tai ehkä juuri siksi. Alueelta löytyy kolmisenkymmentä viinitilaa. Josef Chromyn viinitila jakeli reiluja maistiaisia, pisteet sille.

Australian viinialueet

5. Swan-joen varrella sijaitseva Swan Valley on oiva kohde päiväretkelle Perthistä. Me osallistuimme kierrokselle, joka lähti Perthistä botskilla lipuen ja Swan Valleyhin saapuessamme vaihdoimme bussiin. Viinitiloista jäi mieleen esimerkiksi alla kuvissa oleva Lancaster.

Australian viinialueet

Australian viinialueet

6. Päiväretken päässä Melbournesta sijaitsee Mornington Peninsula, joka tunnetaan erityisesti viehättävistä rantakylistään. Mutta Morningtonin niemimaan alueelta löytyy myös paljon muuta, kuten esimerkiksi komeita kansallispuistoja ja viinitiloja. Tsekkaa esimerkiksi Myrtaceaen ja T’Gallantin viinitilat. Lisäjännitystä hiprakkaan saa lähtemällä viinitilakierrokselle hevosen selässä!

Australian viinialueet

Mornington Peninsulan viinitiloilla

7. Clare Valleyn viinialue sijaitsee parin tunnin päässä pohjoiseen Adelaidesta. Nelisenkymmentä viinitilaa kattavalla Clare Valleyn viinialueeseen on kätevä tutustua myös pyörällä. Täällä ei voi missata alueen vanhinta viinitilaa Seven Hillsiä.

Clare Valleyn viinitiloilla

Clare Valleyn viinitiloilla

8. Grampians parin tunnin päässä Melbournesta tunnetaan kansallispuiston upeista vuoristomaisemistaan. Harva täällä nopealla vierailulla käyvä hoksaa, että lähistöllä tehdään myös loistavia viinejä, erityisesti skumppaa. Alla olevat kuvat Best’sin viinitilalta.

Grampiansin viinitilalla

Grampiansin viinitilalla

9. Macedon Rangesin viinitiloilla olemme pyörähtäneet kylpylämatkan yhteydessä Daylesfordiin tai Hepburn Springsiin. Loistava kohde hemmottelumatkalle, älä myöskään missaa alueen mahtavia ravintoloita!

Macedon Ranges viinialue

Daylesford

10. Kaakkois-Australian Shoalhaven Coastin viinialueella vietimme yön kuvauksellisella ja historiallisella Coolangatta Estaten viinitilalla. Pieni ja nuori Shoalhaven Coastin viinialue on tunnettu etenkin chambourcinistaan.

Yö viinitilalla Shoalhaven Coastilla

11. Viimeisin viinialuetuttavuutemme Australiassa on King Valley Victorian High Countryn alueella. Ehdimme vierailemaan vain siinä kuuluisimmassa eli Brown Brothersissa, mutta tänne tullaan viinisieppoilemaan varmasti toistekin!

Brown Brothersin viinitilalla

Viinitiloja riittää kymmeniä ja taas kymmeniä lisää kokeiltavaksi. Muita hyviä Australian viinialueita ovat ainakin Hunter Valley, McLaren Vale, Coonawarra, Riverland ja Riverina.

Löytyykö ruudun takaa muita viinisieppoja, mistä löytyvät teidän lemppariviinialueet?


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.

2018-09-29T21:50:49+03:00tammikuu 22, 2017|Australia|

13 Comments

 1. Elisa tammikuu 23, 2017 2:48 am - Vastaa

  Ihana kirjoitus, Australia on todellakin viinin rakastajan paratiisi! 🙂 Täällä New South Walesissa tämän viinisiepon oma suosikkiviinialue on Orange ja Queenslandista löytyi aivan huikea Granite Belt. Olen menossa nyt pidennetyn viikonlopun viettoon Tasmaniaan ja toivottavasti ennätämme myös tuonne Tamar Valleyn viinialueelle, kiitoksia vinkistä! 🙂

  • Anna tammikuu 23, 2017 3:23 am - Vastaa

   Kiitos Elisa! Me ollaan menossa Brisbaneen ens kuussa, joten äkkiä piti googlata tuo Granite Belt. En kyllä tiedä onko aikaa visiitille 🙁 Orange täytyy myös painaa mieleen! Ihanaa viikonloppua, Tasmania on ihan mieletön, pääsispä itsekin pian uudestaan <3

 2. Laura / My Passport Pages tammikuu 23, 2017 8:43 am - Vastaa

  Heh, tunnistin heittämällä itsenikin tuosta sun viini-intoilija ja viiniasiantuntija-määritelmästä 😀

  Me käytiin just Kapkaupungin vieressä päiväretkeilemässä Stellenboschin viinialueella ja täytyy kyllä sanoa, että (tällä mun hyvin suppealla otannalla) Yarra Valley pesi mennen tullen Stellenboschin niin maisemien, kuin myös viinien suhteen.

  • Kaisa / Mutkia Matkassa tammikuu 28, 2017 4:11 pm - Vastaa

   Samoin täällä – täytän määritelmät! 😀
   Ihania kuvia ja fiiliksiä joista voi nautiskella vaikka Aussien matkaa ei olekaan itsellä näköpiirissä.

   • Anna tammikuu 29, 2017 1:12 am - Vastaa

    Heh, hyvä että löytyy muitakin viinisieppoja 🙂

  • Anna tammikuu 29, 2017 1:11 am - Vastaa

   Kiva kuulla että Yarra Valley on hyvä isommassakin mittakaavassa, itsellä kun ei vielä ole paljon kokemusta muualta kuin Australiasta.

 3. Jenna / Huge passion for life tammikuu 23, 2017 9:15 am - Vastaa

  Tämä viini-intoilija lähtisi kyllä hyvin mielellään noihin maisemiin testailemaan eri viinejä. Hyvin maukas matkailutapa 😉 Tajusin tässä samalla, etten ole vielä koskaan käynyt yhdelläkään viinitilalla. Asia pitää korjata.

 4. Teija / Lähdetään Taas tammikuu 24, 2017 7:11 pm - Vastaa

  Viinimatka Australiaan olisi kyllä upea tehdä! Olen itse alkoholialalla töissä ja töiden puolesta saan maistella viinejä ja olen käynyt jonkin verran viinikurssejakin. Viinimatkoilla olen käynyt vain Euroopassa – toistaiseksi siis 🙂

 5. Jenni / Unelmatrippi tammikuu 24, 2017 7:32 pm - Vastaa

  Mun mielestä Australiassa noilla viinitiloilla oli parasta just se, että kierroksilta puuttui kaikenlainen snobismi. Rento meininki, erinomaista viiniä, upeita maisemia, hyvää ruokaa ja hauskaa seuraa – ihan huippua! En nyt itsekään miksikään suureksi viiniasiantuntijaksi voi tunnustautua (paitsi tosiaan jos se tarkoittaa, että tykkää juoda viiniä :D), vaikka on mulla jotain suosikkeja. Me käytiin Hunter Valleyssä viinikierroksella silloin, kun olimme Australiassa, mutta mua kyllä kiinnostaisi todella paljon kierrellä noita enemmänkin. Eka kokemus oli niin vakuuttava, että ilman muuta käyn jollakin kierroksella tai parillakin, jos Australiaan vielä päädyn (ja totta kai haluaisin päätyä!). Toki myös Euroopassa on tarkoitus käydä jollakin kierroksella, kunhan tulee seuraava matka sopivalle seudulle. Viiniä on kiva maistella!

 6. Asko Leppilampi tammikuu 26, 2017 10:12 pm - Vastaa

  Mitäpä tuohon enää lisäämistä? Aivan mainio kuvaus ja yhteenveto, joka on pakko laittaa talteen Australia-kansioon. Kiitos Anna! Ei vaikuta lainkaan Askommalta elämä siellä kengurumaassa. Tuollaisesta voisi tykätä kuka tahansa 🙂 Olet kyllä oikealla alalla.

 7. Ne Tammelat tammikuu 28, 2017 12:44 pm - Vastaa

  Lukiessa tuli nälkä ja jano!
  Vaikuttaa mukavan rennolta maistelukulttuurilta. 🙂

 8. Merja / Merjan matkassa tammikuu 28, 2017 6:57 pm - Vastaa

  Tunnustaudun viinisiepoksi. Kyllä noihin maisemiin pitäisi joskus päästä. Meidän kaverit ovat juuri parhaillaan Australia & Uusi-Seelanti kierroksella ja en kestä niitä kuvia, mitä FB tulvii heidän reissulta 🙂

 9. Barossa Valley <3 Olen tavannut muutaman tuolla toimivan tuottajan ja viinitilakierros tuolla kiinnostaisi ihan ehdottomasti!

Jätä kommentti