Viinisiepon Australia

Pidit viinistäsi sitten kulmikkaana, pöyhkeänä, nahkaisena tai yksinkertaisesti mahdollisimman halpana, Australia on viinin rakastajille.

Australia on noussut kohisten viime vuosisadan aikana kohti maailman viinintuottajien ja erityisesti viininviejien kärkeä. Viisasten juomaa tuotetaan Australiassa yli miljardi litraa vuosittain ja noin 130 eri lajiketta. Viljellyimpiä rypäleitä ovat shiraz, cabernet sauvignon ja chardonnay.

Ausseista ovat peräisin myös niinkin nerokkaat viinin rakastajan keksinnöt kuin kierrekorkki viinipulloissa sekä viinitonkka, eli reppureissaajien kuuluisa hopeinen tyyny.

Australian viinitiloilla

Sitkeää, pyylevää, eläimellistä, intellektuaalisesti tyydyttävää? Tunnustan, itse en välttämättä haista viinilasissa muuta kuin kenties joskus hieman tynnyrin vivahteita. Maku tuo mieleen yleensä lähinnä viinin, kenties alkoholin ja rypäleiden vivahteilla. Jos on pakko keksiä joku jännittävämpi adjektiivi, niin ne viinit, mitä olen yleensä maistanut, ovat usein maistuneet erittäin vietteleviltä, suutuntuman ollessa huumaava.

Laskisin itseni silti viini-intoilijaksi. Ainakin, jos se tarkoittaa sitä, että on innoissaan viinistä. Ja viiniasiantuntijaksikin, jos se tarkoittaa, että juo paljon viiniä.

Australian viinitilat

Australian viinitiloilla ei onneksi tarvitse teeskennellä olevansa viinisnobi, vaan siellä voi vierailla hyvillä mielin myös minunlaiseni viinisiepot, joista viini on yleensä vain hyvää tai juotavaa. Jos siltä tuntuu, tarvetta huljuttelulle, nuuskimiselle, purskuttelulle tai vihannesten vivahteille ei ole.

Maistelu on useimmiten ilmaista, ja maistiaisia saa muutamasta muutamaan kymmeneen.

Toivoa on minullakin. Vaikka viininenä veisikin viinitiloille ilmaisten maistiaisten toivossa, viinitiloilla usein myös oppii lisää viineistä. Sommelierit mielellään kertovat tilasta ja sen viineistä, ja viininmaistelun yhteydessä voi joskus päästä myös tutustumaan viinin valmistuksen vaiheisiin.

Australian viinialueet

Australian matkaan kannattaa siis sisällyttää visiitti viinitilalle. Vielä parempi, jätä auto kotiin ja lähde järkätylle viinikierrokselle. Esimerkiksi Melbournesta lähtevä 4-5 viinitilaa kattava kierros läheiseen Yarra Valleyhin kustantaa noin 60 euroa.

Tissutella ei sovi tyhjällä mahalla, ja sopivasti monilla Australian viinialueista viinintuotannon kylkeen on muodostunut myös mahtava ruokakulttuuri. Siispä viinitilaretken yhteyteen kannattaa suunnitella myös syöpöttelyä. Alueilla tuotetaan usein myös esimerkiksi oliiveja, juustoja tai vaikka suklaata.

Australian viinialueet

Missä niitä viinejä sitten pääsee maistelemaan? Viinintuotanto keskittyy Australian eteläosiin. Viinialueita löytyy paljon myös suurkaupunkien lähistöltä. On siis todennäköistä, että tätä jumalten nektaria tarjoillaan muutaman tunnin ajomatkan säteellä missä sitten oletkin.

Nimekkäimpien viinitilojen lisäksi kannattaa pysähtyä myös söpöille pienemmille tiloille.

Australian viinialueet

Australiassa on viinialueita kuutisenkymmentä. Me olemme vierailleet niistä noin kymmenellä, joillakin tosin vain yhden viinitilan verran. Tässä meidän koluamiamme viinialueita, toiset suuria ja maailmankuuluja, toiset pienempiä.

1. Margaret River sijaitsee Länsi-Australiassa kolmisen tuntia etelään Perthistä. Parinsadan viinitilan lisäksi Margaret Riveriltä löytyy mahtavaa ruokaa. Margaret Riverille tulee lähteä ajan kanssa, lähistön upeita kansallispuistoja kuten Leeuwin-Naturalistea ei myöskään kannata nimittäin missata!

Margaret Riverin herkkuja

Leeuwin-Naturaliste kansallispuisto

2. Barossa Valley , yksi Australian tärkeimpiä viinialueita, sijaitsee 60 kilometriä Adelaidesta koilliseen. Barossa Valley ihastuttaa erityisesti punaviineillään, ja Barossa Valleyn shirazit ovatkin maailmankuuluja. Alueelta löytyy 150 viinitilaa, mukaanlukien kuuluisat Jacob’s Creek, Seppeltsfield ja Pensfold. Barossa Valleyssä kannattaa ehdottomasti tutustua myös alueen muihin herkkuihin! Kokemuksen syvällä rintaäänellä, päivä ei riitä.

Barossa Valley Australia

Barossa Valley Australia

3. Yarra Valley tunnin ajomatkan päässä Melbournesta on meille se tutuin viinialue. Alueelta löytyy yli 90 viinitilaa. Yarra Valleyn tunnetuimpia viinejä ovat chardonnay, pinot noir ja pinot gris. Tsekkaa viinitiloista esimerkiksi Yering, Rochford ja Domaine Chandon.

Yarra Valley, Melbourne

Yarra Valley, Melbourne

4. Tamar Valley Tasmaniassa on nimetty joskus yhdeksi maailman parhaista viinireiteistä, vaikka pienempi onkin, tai ehkä juuri siksi. Alueelta löytyy kolmisenkymmentä viinitilaa. Josef Chromyn viinitila jakeli reiluja maistiaisia, pisteet sille.